Lépe než léky zabere na bolest dotek milujícího člověka

Když člověka něco ukrutně bolí, většinou netouží zrovna po tom, aby ho milovaní objímali a mačkali. Jenže zatímco léky na tištění bolesti s paracetamolem účinkují asi na každého čtvrtého až desátého jedince, dotek milované osoby funguje u všech. Podle izraelských vědců jemný milující dotek blízké osoby skutečně dokáže zmírnit fyzickou bolest.

Právě láskyplné doteky a blízkost milované osoby aktivují v mozku centra, která utlumí vnímání bolesti. Když se ale člověka dotýká někdo cizí či jemu nepříjemný, účinek se nedostaví. Prokázali to izraelští vědci z Univerzity v Haifě při experimentálním výzkumu.

„Tyto důkazy zdůrazňují sílu analgetického účinku společenského kontaktu a naznačují, že soucítění mezi partnery může vysvětlit to, proč na sebe mají tišící účinek při vnímání bolesti,“ píšou vědci z Haify v odborném časopise Pain.

Jak na bolest hlavy? Bez pilulek!

Bolest hlavy patří k vůběc nejčastějším bolestem, jimiž trpíme. Většina z nás při ní sáhne po prášku, ale často zbytečně. Matka příroda nás vybavila několika pomocníky, kteří nám od bolesti hlavy dokáží významně ulehčit. A co víc, skvěle chutnají!

Co si tedy dopřát, pokud se dostaví bolest hlavy?

Všechny tyto dobroty obsahují látky, které působí jako přírodní analgetika. Vyplatí se sáhnout po nich hned v začátcích bolesti. Pokud vám hlava třeští již nějakou dobu, nejspíš se bez prášků neobejdete.

Mimochodem, pokud vás bolesti hlavy trápí často a jsou opravdu silné, poraďte se s lékařem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat