Jak na naši psychiku působí chladná zima

Se zimou nejsou spjaté jen Vánoce, lyžovačky, rýmy a chřipky, jak by se mohlo zdát. Chladné počasí na náš organismus působí různými způsoby. A některé byste nejspíš nečekali!

Zima ovlivňuje jak naše tělo jako takové, tak i naši psychiku. Tak například…

…se častěji vyskytují srdeční potíže.

Jedna ze studií dokonce ukázala, že mrazivé počasí zvyšuje riziko infarktu myokardu. Jak si to vědci vysvětlují? Jednoduše. Když je zima, naše srdce musí pracovat usilovněji, aby udrželo tělesnou teplotu, ovšem cévy se zúží, stoupne krevní tlak a tím se zhorší zásobení tohoto nejdůležitějšího svalu kyslíkem. A především lidé ve vyšším věku mohou tyto změny negativně pocítit. Nejen již zmíněným infarktem, ale i dalšími obtížemi.

…více trpíme migrénami.

V zimních měsících se zvyšuje počet lidí, kteří trpí migrénou či tenzními bolestmi hlavy. Není tak docela jasné, čím je to způsobeno, nicméně nejpravděpodobnější vysvětlení spočívá v přechodech mezi ledovým a vytopeným prostředím či ve změnách cév reagujících na chlad, jež zásobují mozek kyslíkem.

…nemáme chuť na sex.

Tedy ne že bychom o ni přišli úplně, ale chuť na milování rozhodně nemáme takovou jako například v létě. Proč? Může za to přirozeně nižší hladina testosteronu, který naše tělo produkuje v menší míře. Je to nejspíš pozůstatek evoluce – v zimě člověk nebyl tak aktivní, zpomalil se mu metabolismus a na rozmnožování neměl ani pomyšlení. Musel totiž chytřeji pracovat se vzácnými kaloriemi a co nejvíc odpočívat. Přibližně od přelomu března a dubna začíná hladina testosteronu zase stoupat (asi do října, kdy opět klesá).

…jsme náchylnější k depresím (ale nejsme násilničtí).

Spousta lidí má v zimě náladu pod psa, někteří pak více trpí depresemi. Vysvětlení je několik – málo slunečních paprsků, což vede k narušení „vnitřních hodin“ organismu, ale také k poklesu tvorby serotoninu, případně k narušení produkce melatoninu, který kromě spánku ovlivňuje i naši náladu.

Na druhou stranu ale vědci zpozorovali, že v zimě nemáme tolik sklony k agresi, která je typičtější spíše pro teplejší roční období.

…dokážeme být kreativnější.

Alespoň nějaká výhoda zimy – podle vědců jsme v chladném počasí kreativnější. Zatímco zabalení v dece s šálkem horkého čaje jsme lepší v uměleckých činnostech, v chladném prostředí dokážeme lépe vymýšlet nové věci a máme lepší nápady (pokud tedy ještě nemáte vymyšlené vánoční dárky, zkuste chvíli mrznout na balkóně nebo na zahradě – podle této teorie byste měli sršet nápady).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat