Obličej každého člověka se s věkem přizpůsobuje jménu. Jak?

Izraelští vědci zjistili, že podle tváře lze odhadnout, jak se člověk jmenuje. Prokázali to v rozsáhlém experimentu, v němž lidé uhodli jméno podle vizáže ve čtyřiceti procentech případů. To vylučuje náhodu, v níž je míra přesnosti pouze mezi dvaceti a pětadvaceti procenty. A podařilo se odhalit také vysvětlení tohoto fenoménu. Křestní jméno nese kulturní stereotyp, který ovlivňuje chování jeho nositele včetně výrazu. Obličej každého člověka se s věkem přizpůsobuje jménu.

Když se do experimentu zapojil počítač, který dostal určitá vodítka k určování jmen podle rysů ve tváři, přesnost odhadu byla 64procentní. To je ohromující číslo.

„Lidé prostě stárnou se svým jménem, jemuž se začnou podobat, podvědomě si mění střih vlasů, hmotnost a usmívají se nebo mračí, jak je pro jejich jméno typické,“ tvrdí vědci z Jeruzaléma.

„Naprosto dobře známý je nám tento proces u jiných stereotypů jako je etnikum a pohlaví, kde očekávání společnosti, jak se má určitý stereotyp chovat, ovlivňuje to, jak se skutečně chováme. Řada studií prokázala, že k jménům se pojí kulturní stereotypy včetně vizáže,“ tvrdí psycholožka Yonat Zwebnerová z Hebrejské univerzity.

Příklad kulturního stereotypu souvisejícího se jmény lze vysvětlit na ženách nesoucích květinová jména jako Růžena či Jiřina. Ty totiž mívají romantičtější vzhled než většina nositelek jiných jmen. Zatímco Alžběty a Anny, nositelky královských jmen, bývají vážnější, tváří se důstojněji a mají konzervativnější styl.

Jaké vybrat a nezbláznit se?

Dá se říci, že kdo nikdy nevymýšlel jméno pro dítě, neví, kolik to dá práce. Zvlášť když víme, že jméno našeho potomka může ovlivnit na celý život! Proces výběru je navíc plný překážek. Jakých?

1. Musíte se shodnout s partnerem

A občas se vaše představy až nepříjemně rozcházejí.

2. Musíte počítat s odporem příbuzných

Když už jméno vymyslíte a s partnerem odsouhlasíte, přijde na řadu rozšířená rodina. A tam se občas dozvíte věci…

3. Zjistíte, že vaším vysněným jménem své dítě pojmenovala kamarádka/sestra/švagrová

Pokud někdo ve vašem okolí rodí těsně před vámi, stát se to může. A vás čeká celý ten kolotoč nanovo.

4. Otevřete knihu se jmény a jste ztraceni

Protože už jmen v kalendáři byla spousta, ale teď se vaše možnosti rozrostly o stovky dalších. Pro nerozhodné ideální situace…

5. Váš partner prosazuje jméno, jaké nosí vaše známá/kolegyně/spolužačka/známý/kolega/spolužák, kterého vážně nemůžete vystát.

A jste v dalším průšvihu.

6. Musíte pamatovat i na zdrobněliny

Když už vymyslíte geniální jméno, může se stát, že zjistíte, že z něho prostě neuděláte normálně znějící zdrobnělinu. A jak tomu nebohému miminku budete říkat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat