Jezte jako gurmáni. Ke kaviáru se nejvíc hodí bílá čokoláda a k mušlím jahody

Lidské chutě nejsou zdaleka tak dokonalé, aby dokázaly vhodně spárovat různé potraviny. Ačkoli mezikulturně existují někdy silné rozpory v tom, co je vnímáno jako poživatelné či dokonce chutné, nové poznatky vědců z Cambridge zcela mění pohled na tradiční evropské lahůdky. Ke kaviáru totiž doporučují bílou čokoládu a k mušlím jahody. Proč? Protože se k sobě hodí z hlediska chemického složení.

K vepřovému se pak prý hodí vanilka a k hovězímu hořká čokoláda, pečené kuře je nejlepší s mořskými řasami.

Když o jídle rozhoduje počítač

„Náš výzkum vedl k něčemu, co nazýváme počítačová gastronomie. Použili jsme sestavy dat o jednotlivých potravinách a jejich složení, abychom změnili tradiční pohled na ně,“ tvrdí fyzik doktor Sebastian Ahnert z Cambridgeské univerzity.

Jeho tým analyzoval složení několika tisíc receptů podle toho, jaké obsahují látky. Tyto látky pak roztřídil podle toho, jak dráždí chuťové a čichové buňky. A spároval dvojice, které se v aktivaci těchto smyslů doplňují.

Z analýzy také vyplývá, že zatímco Evropané, Severo- a Jihoameričané spojují v receptech potraviny podobně chutnající, asijské národy naopak volí potraviny, které se svým složením zásadně liší.

Překvapivé dvojice

Ze studie kromě toho vyplynulo, že káva sdílí spoustu aromatických látek s česnekem či hovězím. Hovězí zase s čokoládou, matcha čaj s třešněmi, jahody s mušlemi, k nimž se prý hodí lépe než ke šlehačce.

„Káva a brambory sdílejí spoustu látek, tak jsem si připravil bramborovou kaši s mléčnou kávou. Bylo to odporné,“ přiznává doktor Ahnert s nadsázkou, že ne každý pár vzešlý z analýzy skutečně dobře chutná.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
58 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
65 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat