Po maratónu je nejlepší dát si dvě piva a pytlík arašídů

Tohle výrobci sportovních nápojů a doplňků stravy neuslyší rádi, ale jejich produkty jsou pro spoustu sportovců-amatérů často celkem zbytečné. Tvrdí to britští vědci, podle nichž je po maratónu účinnější vypít dvě desetistupňová piva a sníst k nim pytlík solených arašídů, než konzumovat jakékoli sportovní nápoje a doplňky. Pivo a buráky prý zvládnou návrat sodíku, draslíku a vody do organismu naprosto spolehlivě.

Arašídy samy o sobě obsahují draslík, a když jsou solené, tak navíc sodík. Při extrémním sportu, jako je maratón, se potem vylučuje velké množství obou elektrolytů a ty chybějí v krevním séru. Konzumací arašídů po závodě se oba prvky rychle dostávají do organismu. Pivo velmi rychle hydratuje tělo (i když alkohol působí také močopudně, a tak se to s ním nesmí přehánět) a navíc mu dodává potřebné sacharidy a vitaminy skupiny B.

„Běžci by možná proto měli spíš pít pivo,“ potvrzuje profesor sportovní výživy Ronald Maughan z University of St Andrews.

Rozhodně by ale měli pít pivo nízkostupňové, které obsahuje minimum alkoholu, nebo nealkoholické.

Také profesor Manuel Garzon z Univerzity v Granadě, který se zabývá výzkumem rehydratace organismu po cvičení, na základě svých experimentálních výzkumů doporučuje, aby ihned po výkonu člověk vypil jednu desítku. Ta mu dodá ztracenou vodu, vyrovná energetickou hladinu v krvi, doplní také minerály a celkově systém zklidní.

„Při pokusech se studenty se ukázalo, že po intenzivním cvičení pivo dokázalo znova hydratovat tělo o něco lépe než čistá voda,“ tvrdí profesor Garzon.

Pivní zázrak

Ostatně pivo není v hledáčku vědců poprvé. Jak se totiž zdá, v umírněném množství (či v nealko verzi) prospívá nejen sportovcům! Jaké pozitivní dopady na lidský organismus může také mít?

Pro krásnější pleť

Pivo je vážný konkurent všemožných kosmetických výrobků. Obsažené vitaminy B1, B2, B6 a kyselina listová podporují metabolismus, tvorbu kožního pigmentu a celkovou regeneraci kůže.

Pro mozek v kondici

Paměť, prostorová orientace, soustředění, řeč. Na všechny tyhle funkce mozku má pivo pozitivní vliv. Respektive přírodní antioxidanty, ze kterých se (kromě jiného) skládá. A protože číhají v každé lahvi, ukázková koncentrace a spousta nových vědomostí vás nemohou minout.

Pro ideální tlak

Tenhle medikament si nejspíš spousta pacientů s vysokým krevním tlakem nechá líbit (i když v žádném případě nenahradí léky předepsané lékařem). Je vědecky dokázáno, že draslík v pivu snižuje krevní tlak. Samozřejmě pouze v případě, že se jedná o rozumnou pivní konzumaci. Nadměrné popíjení vede naopak k poruchám srdečního rytmu.

Pro trávení v kondici

Z piva se raduje i zažívání, protože zlatavý mok mu usnadní jeho nelehkou práci. Hořké látky chmele v kombinaci s potřebnou dávkou oxidu uhličitého stimulují tvorbu slin a trávicích šťáv. Zároveň prokrvují sliznice. To útroby udržuje dobře naladěné!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat