Umírající lidé jsou překvapivě velmi šťastní

Lidé, kteří umírají, jsou překvapivě šťastnější, než si myslí ti, před nimiž smrt bezprostředně nestojí. Spousta lidí očekává, že smrt provází úzkosti a umírání je procesem nešťastným. Jenže v momentě, kdy člověk smrti skutečně čelí a zbývají mu hodiny do konce života, je překvapivě poměrně šťastný.

Psychologové ze Severní Karolíny srovnali to, co lidé očekávají, že budou cítit a vnímat před smrtí, s tím, co umírající skutečně vnímají a cítí.

Umírající versus okolí

Lidé, kteří neumírají, o této fázi života uvažují jako o negativní a nepříjemné fázi. Ti, kteří už svůj život končí, ale vnímají celý stav mnohem pozitivněji.

„Když si představíme naše emoce v momentě, kdy se blíží smrt, myslíme většinou na smutek a hrůzu. Ale vyšlo najevo, že umírání je mnohem méně smutné a ohrožující, ale je naopak mnohem šťastnější, než si myslíme,“ tvrdí Kurt Gray z University of North Carolina.

Láska a pochopení

V představivosti je smrt většinou spojována se strachem a negativními emocemi. Ale poslední slova umírajících a pacientů se smrtelnými chorobami jsou plná lásky, otevřenosti vůči druhým, pochopení a duchaplných myšlenek.

„Současné zdravotnictví je zaměřeno na to, aby se smrti vyhnulo, vyhýbání se smrti je motivováno tím, že smrt vnímáme jako hrozivou a tragickou,“ dodává doktor Gray.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat