Lidé věřící v milujícího Boha jsou ve stáří nejšťastnější

Věř a víra tvá tě šťastným učiní. Alespoň na stará kolena, a pokud věříš, že je Bůh dobrotivý. Tak by se daly přeložit výsledky studie texaských psychologů, podle nichž jsou věřící senioři mnohem spokojenější se životem – bez ohledu na socioekonomické postavení – než senioři ateistického založení. Systém víry totiž těmto lidem neustále připomíná potřebu pokory a vděčnosti i za málo. A krom toho jim dává naději, že vše má nějaký širší a vyšší smysl a plán. To ateistům většinou chybí.

Ale zároveň platí, že lidé, kteří vnímají Boha jako milující a vnitřně velmi blízkou existenci, jsou nejšťastnější a nacházejí radost už v pouhé modlitbě. Rozhodně jsou na tom lépe než věřící, kteří vnímají Boha jako přísného, požadujícího dodržování zásad a jako cizí autoritu.

„Prokázali jsme, že věřící starší pětašedesáti let jsou nejspokojenější se svým životem , ale že také platí, že spokojenější se životem jsou více ti věřící, kteří vnímají Boha jako milujícího, než ti, kdo ho vnímají jako trestajícího,“ tvrdí psycholog Blake Kent z Baylorovy univerzity v Texasu.

Jeho tým také prokázal, že je naopak kontraproduktivní nutit k víře a modlení osoby, které mají k náboženství a Bohu negativní vztah či postoj. U těchto lidí totiž vykonávání modliteb pod tlakem – nikoli z vnitřní potřeby a touhy – souvisí s poklesem spokojenosti se životem a mentálním úpadkem.

Výhoda i v práci?

Spiritualita může člověku prospět i v kariéře. Věřící lidé – je jedno v co věří a zda vyznávají náboženství či další duchovní filozofické systémy – jsou zdravější, mají méně absencí v práci a lépe odolávají stresu a nepřízním života. „Jsou také méně úzkostní při práci a častěji reagují na stres pozitivně,“ tvrdí psychologové z Manchesteru.

Spiritualita totiž věřícím lidem poskytuje silný nárazník před všemi nápory moderního života.

Čím více jsou lidé duchovně založení, tím méně trpí úzkostmi, depresemi a vyčerpáním,“ tvrdí tým doktorky Roxane Gervais z Health and Safety Laboratory v Manchesteru.

Duchovně založení lidé také méně často tápou nad smyslem života, jsou se sebou spokojenější a zažívají méně psychických trápení.

Jak se rychlost práce a života zvyšuje, lidé touží po smyslu bytí, a zvláště mladší generace dnes žádá více než jen velkou výplatu na konci měsíce. Můj výzkum dokazuje, že duchovnost na pracovišti může sloužit jako zdroj, který pomáhá lidem lépe odolávat zátěži a lépe se vyrovnávat s různými úkoly života,“ svěřila doktorka Gervais v rozhovoru pro britský deník The Telegraph.

Podle ní by měli zaměstnavatelé duchovnost svých podřízených podporovat a nebránit jim v praktikování různých rituálů přímo na pracovišti. „Jen na tom mohou vydělat,“ míní Gervais.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat