Troška alkoholu výrazně podporuje tvořivost a produktivitu

Střídmá konzumace alkoholu je dobrá nejen pro srdce a cévy, ale prospívá také mozkovým funkcím. Minimálně tvořivosti a produktivitě. Jedinci, kteří si dopřejí jedno pivo nebo dvě deci vína, mají mnohem lepší výsledky v testech kreativity než absolutní abstinenti.

„V testu slovních spojení alkohol zlepšil výsledky o čtyřicet procent,“ tvrdí rakouští psychologové ze Štýrského Hradce (Grazu).

Alkohol podle nich odstraňuje určité parametry daného problému a umožňuje tvořivým myšlenkám převládnout nad konvenčním stylem myšlení.

Nicméně alkohol negativně ovlivňuje výkonové funkce.

„Pozitivní účinky alkoholu souvisejí jen s velmi malým množstvím tohoto nápoje, zatímco nadměrná konzumace typicky ovlivňuje kreativní produktivitu negativně,“ dodávají vědci ze Štýrského Hradce.

Víno jako pomocník hubnutí?

Alkohol je sám o sobě předmětem mnoha výzkumů. Nikoho nepřekvapí, že bylo nesčetněkrát dokázáno, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů škodí tělu, nicméně stále častěji se ukazuje, že trocha alkoholu může prospívat. Kromě zdravějšího srdce se v souvislosti s alkoholem hovoří také o štíhlé postavě. Jak jde tahle kombinace dohromady?

Podle vědců z Harvardovy univerzity konzumentky vína (především červeného), které si k večeři dopřávají skleničku tohoto nápoje, lépe odolávají obezitě a udržují si normální postavu během života. A důkazy prý jsou to velmi přesvědčivé.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Resveratrol ze skupiny fenolů funguje v těle jako silný antioxidant a brání vzniku zánětů v tkáních. Ví se přitom, že v tukové tkáni vzniká zánětů více a že tyto záněty podporují růst a množení tukových buněk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat