Ženy jsou skutečně silnějším pohlavím. Přežívají častěji pohromy či hladomory

Ženy se dožívají v průměru vyššího věku na celém světě. Je to jedním z důkazů, že jsou silnějším pohlavím, které lépe odolává stresu a náročným podmínkám života. Dánští vědci prokázali, že ženy ve srovnání s muži uspějí ve vyšší míře během hladomorů, otroctví, epidemií a pohrom.

Vědci z Jihodánské univerzity analyzovali výsledky přežití sedmi obrovských pohrom světa – hladovění, epidemie a násilí. Ve všech byly ženy procentuálně úspěšnější – v míře přežití – než muži.

Ženy vždy přežily lépe než muži,“ tvrdí autoři z Jihodánské univerzity.

Jejich výsledky se opírají o hladomor na Ukrajině z roku 1933, kdy zemřely čtyři miliony lidí, irský bramborový hladomor z roku 1845, otrocký život na Trinidadu z roku 1813, švédský hladomor z let 1772 a 1773, míru přežití otroků z Libérie v letech 1820 a 1843 a smrtelnou epidemii zarděnek na Islandu v letech 1842 a 1882.

„Životní podmínky zažívané lidmi v analyzovaných populacích byly příšerné. I když tyto krize snižovaly délku života žen, stále přežívaly ve vyšší míře než muži,“ tvrdí autoři z Institutu Maxe Plancka v Odense.

Stačí obyčejná rýma...

Ostatně i řadu úplně obyčejných nemocí zvládají ženy mnohem snáz než muži. Stačí nachlazení! Zatímco ženy si jej parkticky ani nevšimnou, muži trpí. A to doslova. Vědci z USA totiž dokázali, že muži skutečně zažívají mnohem silnější symptomy. To proto, že tělo ženy chrání vysoká hladina estrogenu.

Takže když jeden a tentýž virus napadne a přemůže muže a ženu, ona bude díky estrogenu pociťovat fyzicky menší bolest a bude se celkově cítit lépe. Zatímco jejího partnera nemoc skolí a vyloučí z provozu. Protože má víc testosteronu a mnohem méně estrogenu. Ženy se sníženou hladinou estrogenu (kupříkladu po menopauze) začnou pociťovat podobné symptomy jako muži a také častěji onemocní.

Podle vědců z Johns Hopkins University má estrogen antivirové účinky a chrání ženy před chřipkovým virem A, který u mužů vyvolává mnohem těžší a bolestivější symptomy. Estrogen přitom chrání také před virem HIV, eboly a hepatitidy. Proto jsou muži oběťmi těchto virů častěji.

Lékaři z Johns Hopkins University prokázali antivirový účinek estrogenu u žen, kterým musejí tento hormon podávat uměle kvůli neplodnosti či menopauze. Pokud žena dostává estrogen, je vůči chřipkovým virům odolnější a symptomy choroby – když onemocní – jsou mírnější.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat