Prozkoumejte v létě krásy naší země. Znáte pověsti českých hradů a zámků?

24.05.2018 | Zajímavosti

Jezdíte rádi na výlety s rodinou a přáteli? Navštěvování památek k výletům za dobrodružstvím neodmyslitelně patří. Vydejte se na některé z nich, možná budete mít štěstí a objevíte dlouho hledaný poklad nebo při cestách zámeckými komnatami narazíte na bílou paní. Snad neexistuje hrad nebo zámek, ke kterému se nějaká pověst neváže.

Které patří k těm nejzajímavějším?

Okoř: Ukrytý jezuitský poklad

Krásná zřícenina, která se nachází jen 15 kilometrů od Prahy, určitě stojí za vidění. Váže se k ní i zajímavá pověst. Údajně už v dobách rozkvětu Okoře byla pod samotným hradem vystavena tajná síň. V ní později jezuité ukryli svůj poklad. Zdejší bratři byli tuze bohatí a právě v tajné síni pod hradem se má dodnes jejich bohatství ukrývat.

Žebrák: Pozor na tajemnou komnatu

Zřícenina hradu v berounském okrese také vypráví tajemný příběh. Ve věži Žebráka je prý tajná komnata, která se otevírá jednou za rok na sv. Rufa (26. srpna). Kdo do ní v ten den vejde, uvidí krále Václava IV, jak hoduje se svou družinou. Krále prý zajímá jediné: Co je nového ve světě a jak o něm jeho lid smýšlejí. Pokud návštěvník přinese dobré zprávy, král mu předá své bohatství. Pokud ne, zavře ho do hladomorny, která se otevře opět až za rok.

Točník: Zázračný balvan

Jen co by kamenem dohodil od zříceniny Žebráka je hrad Točník. Zhruba v polovině strmé cesty z podhradí k hradu, leží v lese u cesty veliký balvan s vyrytým křížkem. Pověst praví, že se kdysi utrhl ze skály a zabil mlynáře, který tudy procházel. Kdo se zde v pravé poledne pomodlí, tomu se vyjeví znamení, které předpovídá budoucnost: Pokud se zjeví babička s klestím, návštěvník brzy zemře, uvidí-li bílou paní, půjde o úmrtí v rodině. Dnes má pověst trochu jinou verzi. Říká se, že kdo se u kamene jen zastaví, tomu přinese neštěstí.

Dívčí kámen: Pozor na kýchnutí

Překrásná památka nedaleko Českých Budějovic je skvělým místem pro rodinný výlet. Až půjdete podhradím a uslyšíte kýchání, určitě nezapomeňte říct „pozdrav pánbůh“. Nejspíš to kýchá právě skřítek, který žije v podzemí hradu a střeží tam své poklady. Tomu, kdo mu na každé kýchnutí odpoví, prý svůj poklad ukáže.

Humprecht: Kolik vidíš komínů

Nedaleko Jičína stojí zámek Humprecht. Až se k němu vydáte, podívejte se mu na střechu, uvidíte čtyři komíny. Když ale celým zámkem projdete, najdete pouze tři topeniště. Kampak asi vede čtvrtý komín? Tajnou místnost návštěvníci i obyvatelé zámku hledají bez úspěchu už stovky let. Pomůžete jim?

Jezeří: Nezvyklá dvojice

Nádherný zámeček v Krušných horách má dodnes pár obyvatel. Mnicha Tobiáše a dámu se střevíčky. Mnich Tobiáš na protest proti popravám ukončil svůj život skokem z jižní věže, ale nenašel klidu. Dodnes zámek hlídá a zjevuje se ve věži vždy, když zámku hrozí nebezpečí. O dámě se střevíčky vlastně nikdo neví, kde se vzala. Prý ji ale můžete zaslechnout, jak po nádvoří klapou její podpatky, i když je cesta štěrková.

Kašperk: Strašidelná společnost

Hrad Kašperk je opředen mnoha strašidelnými pověstmi a právem se tak zasloužil o první místo mezi nejděsivějšími hrady v Čechách. Kromě nebožtíků, kteří mívají ve zdejším kostele vlastní mši, a můžete se s nimi právě při ní potkat, také můžete narazit na páreček kostlivců, kteří se po setmění scházejí v jedné z hradních místností. Samozřejmě má hrad také svůj poklad, který je dodnes ukryt v jeho útrobách.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat