Stále častěji toužíme po netradičních pohřbech. Zjistěte, co je zrovna v kurzu

05.06.2018 | Zajímavosti

Dřív, nebo později každého z nás napadne, jak by si představoval svůj pohřeb. Jistě jste se již několikrát v životě setkali s někým, kdo vyloženě požadoval po svém skonu zpopelnění nebo třeba uložení do rodinné hrobky. Dnešní možnosti jsou už ale mnohem dál. Existuje více možností jak se svým tělem či popelem nechat naložit.

V kořenech stromů

Jednou z nejnovějších možností pochování jsou takzvané ekologické urny. Ony samotné jsou vyrobeny z materiálů, které nevypouštějí žádné škodliviny do půdy, do které jsou následně zakopány. Do urny se uloží popel zesnulého, do prohlubně v jejím víčku zasadíte semeno keře či sazenici stromku, a když rostlinka vzejde, urnu zakopete tak, aby nad zemí zůstal jen stromek. Jak strom roste, jeho kořeny objímají urnu s popelem a nebožtík v něm tak může na věky „žít“. Velice povedený nápad. Původní záměr autorů byl vysázet na planetě co nejvíc nových stromů a obnovit tak lesy, kterých na světě ubývá. Místo náhrobních kamenů budou na hřbitovech aleje.

Veselý odchod

I když zvolíte tradiční uložení, nemusí tomu předcházet tradiční rozloučení. Snad každý člověk by jen nerad viděl svoji rodinu smutnou a truchlící. Bohužel atmosféra většiny krematorií je velmi ponurá a ke smutku vybízí, i když se v ní zrovna žádný pohřeb nekoná. Své o tom vědí i dva mladí Američané, kteří se rozhodli založit si pohřební agenturu, která je speciální tím, že pochovává lidi vesele. Žádné černé šaty a smutné písně, ale rovnou klauni, balonky, konfety, vesele malované rakve či urny a hlavně žádný smutek. Chcete na pohřeb kouzelníka? Žádný problém. Lidé se nejdříve bouřili, že jde o zneuctění památky, jiní si zase klepali na čelo. Nutno říct, že se jejich agentura těší velkému zájmu a klientů mají více, než sami předpokládali.

Diamant z popela

Ve Švýcarsku využívají speciální technologii založenou na izolaci uhlíku a převodu na grafitickou formu, objevenou v Rusku, při níž přemění popel z lidských ostatků na syntetický diamant. Pokud máte zájem i vy, stačí popel zaslat kurýrem a za dva měsíce vám doručí jeden větší nebo více menších šperků. Cena za nejmenší vyrobený diamant je zhruba 70 000 korun. Jiné firmy zase k výrobě diamantů využívají i vlasy nebo zvířecí chlupy. Na výrobu jednoho diamantu stačí díky vysokému obsahu uhlíku pouhých deset gramů vlasů.

Být věčný

Modelů a rakví je poměrně velké množství, ale jednou z nejoriginálnějších je jistě urna v podobě přesýpacích hodin. Popel jednoduše nasypete do skleněné nádoby a hodiny pak fungují stejně, jako kterékoli jiné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
58 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
65 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat