Audioknihy vás vtáhnou do děje lépe než televize a film

Ačkoli si to lidé nemusejí plně uvědomovat, zvukové nahrávky čtení knih neboli audioknihy emočně mnohem více vtahují posluchače než televize a film diváky. A to i v případě, že si to neuvědomují. Vědci z Londýnské univerzity prokázali, že poslouchání četby vyvolává fyziologické změny, zvýšení srdečního tepu a šíření tepla tělem.

Doktor Joseph Devlin prokázal, že při poslechu audioknih dochází k mnohem silnějším emočním a fyziologickým reakcím než při sledování televize a filmů. A platí to u různých žánrů audioknih, u všech věkových skupin a demograficky odlišných osob.

„Není jasné, proč je takový rozdíl mezi poslechem audioknihy a sledováním filmu, ale zřejmě roli hraje fakt, že při poslechu musí člověk zapojit svou představivost a je tedy aktivněji vtažen do děje,“ tvrdí experimentální psycholog Devlin.

Knižní klasika

Dáváte raději před audioknihami přednost těm klasickým, tedy papírovým? Pak vězte, že i tak svému tělu a mysli výrazně prospíváte. Čtení knih totiž zlepšuje myšlení a paměť. Podle neurologů z americké univerzity v Atlantě se člověku po přečtení románu zvýší inteligence tím, že mu lépe funguje mozek. A tato změna trvá až pět dní.

Čtení dobré knihy může zvýšit propojení v mozku a neurologické změny, které jsou dlouhodobé, se podobají paměti svalové,“ tvrdí autoři výzkumu z Emory University.

Po přečtení kvalitního románu dojde ke změnám v levém spánkovém laloku, což je oblast odpovídající jazykové inteligenci. Zlepší se také propojení neuronů v oblasti primární pohybové senzoriky. Změny v mozku při čtení a po přečtení kvalitní knihy odhalila magnetická rezonance.

Neurologické změny zůstávají stejné po přečtení románu ještě pět dní, i když už lidé další knihu nečtou,“ tvrdí neurologové z Emory University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat