Lidé dokážou odhadnout z pouhého hlasu, jestli je jiná osoba silnější

Lidé jsou schopni odhadnout, jak silní druzí lidé jsou, i když je nevidí. Stačí jim k tomu slyšet hlas dotyčného. A nejde přitom o složitost jazyka, jímž hovoříme, ale spíš o nonverbální rysy – výška hlasu, vrčení či řev. Ty můžou o druhém poskytnout ve zlomku vteřiny mnoho informací, i když ho nevidíme.

Hlas používají savci k vyjadřování dominance a síly už miliony let. Evolučně to má v sobě stále i člověk, ačkoli se naučil hlasivky používat především ke složitému vokalizování jazyka.

Síla podle hlasu

„Díkybohu většina z nás žije v bezpečném a klidném prostředí, kde nemusíme zažívat vrčení, ale v některých situacích to může být stále užitečná taktika. Předchozí výzkumy zjistily, že lidé můžou odhadnout výšku a sílu z hlasu, ale že v tom nejsou zrovna dobří. Nicméně nikdo zatím nezkoumal, do jaké míry člověk může posoudit, jestli je někdo silnější nebo slabší než on sám,“ svěřil doktor Jordan Raine z University of Sussex deníku The Independent.

Jeho tým nejprve změřil fyzickou sílu mužů a žen a také mohutnost jejich postavy. Pak nahrál jejich vrčení, řev a agresivní tón při hovoru. Pouštěl nahrávky jiným dobrovolníkům, kteří měli odhadovat, jestli je dotyčný silnější či slabší než oni.

Ženy versus muži

Muži pak při poslechu řvoucího „soka“ odhadli v devíti z desíti případů správně, když byl dotyčný producent řevu silnější než oni.

Lidé ale obecně přeceňovali sílu řvoucích osob a ženy mnohem více než muži. Řev působil dominantněji než agresivní hovor.

„Navzdory naší schopnosti produkovat složitou řeč jsme stále naprogramováni na tyto neverbální znaky hlasu, které odhalují informace o nás samých a ovlivňují to, jak přemýšlíme a jednáme. Je to vhled do našeho evolučního původu,“ tvrdí doktor Raine.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat