Proč je moře slané a krev červená? Nenechte se zaskočit záludnými otázkami od dětí

23.08.2018 | Zajímavosti

Kdo má doma malé děti, je denně zasypávám nespočetnými otázkami, na které mnohý z rodičů vůbec neví, co odpovědět. Někdy ale i dospělého napadají otázky, na které nezná odpověď. Některé z nich vám teď odhalíme.

Proč je krev červená?

Krev je červená díky přítomnosti červených krvinek. To nezní moc zajímavě, že? Konkrétně je dočervena zbarven hemoglobin, u kterého to má na svědomí obsah železa, které dává sloučeninám výraznou červenou barvu. Ne všichni živočichové ale mají krev červenou. Chobotnice a humři mají krev modrou, šváb má krev bílou, žížaly zelenou a někteří živočichové, například medúzy, nemají krev vůbec.

Proč je moře slané?

Na jeden kilogram mořské vody, připadá 35 gramů soli. Z větší části se jedná o chlorid sodný, který běžně najdeme ve svých domácnostech pod názvem „kuchyňská sůl“. Soli se do moře dostávají ze zvětralých hornin a podmořských sopek, které soli ohřívají a rozpouštějí uvolněnou horkou lávou.

Proč má zebra pruhy?

Černobílé pruhy zeber se vyvinuly nejpravděpodobněji jako ochrana před bodavým hmyzem. Černobílé pruhy nejen hmyz matou, ale také odpuzují. Že pruhy fungují, vám dnes potvrdí nejeden „koňák“, jelikož speciální síťované deky s černobílými pruhy dnes hojně využívají i pro koně, které hmyz v letním období obtěžuje.

Proč se Janům říká „Honzo“?

České křestní jméno Jan pochází z hebrejského jména Jochanan. Německá podoba je Johannes. Německá zdrobnějina Johannes je Hans. Čeština převedla Hanse jako Honzu. Proto se Janům říká Honza.

Proč se v letadle při startu a přistávání zhasíná a roztahují roletky?

Co se týče leteckých katastrof, je dokázáno, že nejvíce nehod vzniká při vzletu a přistání. Právě z toho důvodu je nutností mít při těchto manévrech roztažené roletky, aby bylo co nejlépe vidět v případě nouze jak dovnitř kabiny, tak ven. V případě nouze by díky roztaženým roletám měli záchranáři lepší přehled o dění uvnitř letadla.

Zhasnutí světel má za účel navyknout naše oči na tmu. V případě nehody a výpadku světel tak mohou cestující reagovat mnohem dříve, než kdyby se museli rozkoukávat v šeru.

Proč jsou některé patníky u silnice modré?

Standardně se můžete setkat s patníky bílé barvy. Na některých místech jsou ale k vidění i modré a červené. Jejich účel je prostý. Modré patníky označují místa, která mohou v chladnějším počasí namrzat. Setkáte se s nimi tedy především na mostech a široce otevřených úsecích. Červené patníky zase označují místa, kde se připojuje účelová komunikace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat