Muži jsou skutečně zrakově bystřejší a pohotovější než ženy

Muži mají skutečně mnohem lepší reakční čas než ženy. Tvrdí do vědci z amerického státu Washington, kteří to prokázali pomocí speciálního počítačového softwaru. Muži zrakem zachytí a vyhodnotí pohyb rychleji než ženy, ale také mnohem pohotověji na něj reagují.

Ačkoli ne všichni muži předčí všechny ženy, většina mužů má reakční čas rychlejší o pětadvacet až pětasedmdesát procent ve srovnání s ženami. Také koordinace oka a ruky je lepší, proto muži předčí ženy ve sportech s míčem, při lovu či bojových uměních.

Extrémně pohotoví lidé mají častěji zvýšené riziko autistického spektra poruch a depresí. A to zřejmě vysvětluje to, proč jsou chlapci diagnostikováni s autismem čtyřikrát častěji než dívky.

„Výsledky jsme byli velmi překvapení. Měli jsme dosud jen velmi málo důkazů pro tak výrazné rozdíly mezi pohlavími,“ tvrdí profesor Scott Murray z University of Washington.

Mapa, nejlepší přítel muže?

Rozdílů mezi muži a ženami je samozřejmě celá řada. S některými se jako zástupkyně „slabšího“ pohlaví smiřujeme snáz než s jinými. Jenže evoluce to prostě zařídila tak, že v něčem vynikáme my, v něčem naši drazí mužové. Třeba takové čtení map. Ačkoli to neplatí bez výjimek, muži se ve své většině vyznají v mapě lépe než ženy. Centrum v mozku řídící tzv. spaciální orientaci v prostoru a navigaci se podle antropologů z Utahu u mužů vyvinulo mohutněji především proto, že museli v dávných dobách vyhledávat partnerky. Evolučně tak byla tato schopnost u nich podporována jako výhoda. Zatímco u žen jen jako postradatelná vlastnost navíc.

„Mezi nejkonzistentnější rozdíly u pohlaví, které nacházíme v psychologické literatuře, jsou prostorové vnímání a schopnost navigace, v obou kategoriích jsou muži lepší. V antropologické literatuře je jedním z nejkonzistentnějších rozdílů v chování mužů a žen vzdálenost, kterou urazí. Tento rozdíl podle všeho vysvětluje pozorované rozdíly ve schopnosti navigace a prostorového vnímání,“ říká profesorka Elizabeth Cashdan.

Muži, kteří mají výborné prostorové vnímání a schopnost navigace, mají v primitivních kulturách větší počet sexuálních partnerek a také větší počet potomků. Studie tak potvrdila evoluční zvýhodnění těchto vlastností u mužů kvůli větší reprodukční úspěšnosti. Navíc jedinci, kteří mají lepší navigační schopnosti, mají lepší geny, putují do vzdálenějších míst, kde své geny mohou opět šířit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat