Jak emoce ovlivňují lidské tělo. Co s námi dělá láska nebo strach

17.09.2018 | Zajímavosti

Kvůli přímému spojení s tělem nás emoce ovlivňují duševně i fyzicky. Jak se projevuje třeba taková láska, hněv, deprese nebo úzkost? Tyhle signály nelze přehlédnout!

Internetová encyklopedie emoce popisuje jako psychicky a sociálně konstruované procesy zahrnující subjektivní zážitky libosti a nelibosti, provázené fyziologickými změnami (změna srdečního tepu, změna rychlosti dýchání a podobně). Záleží, jak se zrovna cítíte. Ostatně, těmto reakcím se v životě nevyhne pravděpodobně vůbec nikdo.

Láska

Když jste zamilovaní, dochází k vylučování norepinefrinu a adrenalinu. Jedno i druhé je příčinou zvýšené srdeční frekvence. Tělo také uvolňuje hormon zvaný oxytocin, který kromě jiného posunuje práh bolesti. Skutečně něco takového zamaskujete?

Úzkost a hněv

Úzkost a hněv tělo ovlivňují pouze negativně. Hněv je přímo spojen s podrážděností, rozhořčením a vztekem. To vede ke změně v hormonálních hladinách. Výsledkem je nespavost, bolest hlavy, kožní problémy a poruchy trávení.

Deprese

Deprese přímo ovlivňuje imunitní systém. Ten, pokud je oslabený, otevírá cesty k nejrůznějším infekcím a nemocem. Deprese je také charakterizována neklidnými myšlenkami. Lidé, kteří jí trpí, jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku nespavosti a pozor, i zapomínání a roztržitosti.

Strach

Lidský organismus reaguje na strach činností krevních cév. Ty omezuje proudění krve do tváře a končetin, což ve výsledku představuje onu starou známou bledost. Při strachu také může dojít k určité strnulosti, která obvykle trvá několik vteřin i minut. Už jste se někdy setkali s tím, že jste se nemohli pohnout a zareagovat na určitou situaci?

Znechucení

Když se cítíte znechuceně, obvykle se zpomalí tlukot vašeho srdce. Společně s tím se dostavuje pocit čehosi těžkého a špatného v žaludku. Někteří lidé se také vyrovnávají s nevolností. To vše je důsledkem antipatie způsobené právě znechucením.

Ponížení

Kdosi vás urazil a ponížil? To může vést k nadprodukci primárního stresového hormonu kortizolu. Ten zužuje tepny a zvyšuje srdeční tep. Někdy pomůže hluboký nádech a výdech, nicméně uklidnění těla po takovém náporu chvíli trvá.

Žárlivost

Žárlivost do jisté míry nemusí být škodlivá, nicméně když je jí příliš, o nic zdravého se nejedná. Tepová frekvence vzrůstá, stres zvyšuje krevní tlak. Objevují se i další příznaky, jako je nechuť k jídlu, nespavost či ztráta hmotnosti. Co z toho vám stojí za to?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat