Když člověk ztratí vůli k životu, může umřít do tří týdnů

Ztráta vůle k životu je skutečně smrtelná. Tvrdí to vědci z Portsmouth, kteří se jako první tým na světě obšírněji zabýval psychogenní smrtí. Ta má přitom pět stadií. Člověk, který ztratí chuť či vůli k životu, může už za tři týdny poté vydechnout naposledy.

Naprostá apatie k vlastní existenci a nulová potřeba dál existovat působí smrtelně. Ve stáří ji zažívají většinou ti lidé, kteří přijdou o partnera, jenž je po mnoha letech soužití opustil. Psychogenní smrt ale zažívají také lidé, kteří čelí hrůzám – v koncentračních táborech či týrání teroristy.

Smrtelné životní trauma

„Psychogenní úmrtí je skutečné. Není to sebevražda, nesouvisí s depresí, ale samotný akt vzdání života a úmrtí do několika dnů je skutečnou chorobou, která souvisí většinou s těžkým životním traumatem,“ tvrdí doktor John Leach z University of Portsmouth.

Termín psychogenní smrt použil poprvé doktor Walter Cannon z Harvardovy univerzity v roce 1942.

Co může pomoci?

Po těžkém životním traumatu člověk nejprve zažívá ztrátu všech emocí, letargii a lhostejnost a zcela se ponoří do sebe. V další fázi se dostavuje hluboká apatie, kdy člověk už vůbec nedbá na pudy sebezáchovy a noří se do hluboké demoralizující melancholie. Další fází je abulie, naprostý nedostatek vůle, kdy člověk přestává mluvit, jíst a mýt se. Pak přichází psychická akineze, kdy člověk přestává vnímat i extrémní bolest. A následuje fáze poslední, smrt.

Při snaze zvrátit psychogenní umírání je nezbytné, aby psychiatr či terapeut v postiženém obnovili smysl, že svůj život může řídit a svobodně o sobě rozhodovat. Výrazně také pomáhá fyzická aktivita, která obnovuje produkci dopaminu v utlumených centrech.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat