Jaro přichází dříve. Nerovnováha ničí hory i lesy

Ekologové se domnívali, že globální změně klimatu budou lépe odolávat ekosystémy v horách a hlubokých stinných lesích. Ty totiž obecně prodělávají během roku menší teplotní výkyvy než otevřená krajina, do níž se opírá slunce po celý den. Jenže výzkumy z Británie dokazují, že tomu tak není.

 I v horách a hlubokých lesích přichází jaro o dva týdny dříve než v šedesátých letech minulého století. A i tam se líhne dříve hmyz, který tak unikne hmyzožravým tažným ptákům, jež jsou na něm závislí.

Ptáci v ohrožení

Ekosystém tak zcela přichází o svůj soulad a režim. Živočichové totiž nejsou schopni rychlým změnám klimatu čelit. Jaro přichází v průměru o dva týdny dříve než před padesáti roky, to znamená, že se dříve objevují housenky a larvy hmyzu, které se masově líhly až v době, kdy se vrátili na hnízdiště z dalekých zimovišť hmyzožraví ptáci.

Ti totiž přilétají každý rok ve stejnou dobu, nemohou tisíce daleko vzdáleni v tropech či subtropech vědět, že už je tady jaro. Když přiletí, hojnost potravy je za svým vrcholem a pro jejich mláďata zbývá méně bílkovin. Populace těchto ptáků tak klesá.

Bez výjimky

Vědci se domnívali, že právě horské a lesní ekosystémy budou jakýmsi tlumičem globálních změn klimatu, neboť jsou celoročně chladnější a teplotně se méně mění než otevřená krajina a města.

Ale výzkumy posledních deseti let a srovnání s výzkumy z šedesátých let hovoří o tom, že jaro přichází dříve ve všech oblastech krajiny od měst po hory a hluboké lesy. Všude se dříve líhne hmyz a také dříve hnízdí netažní ptáci. Jen ti tažní se nemohou přizpůsobit.

Další problémy na obzoru

„Neočekávali jsme, že se dřívější nástup jara tak rychle a výrazně projeví také v hlubokých lesích a horách stejně jako v otevřené travnaté krajině a městech. V oblastech, kde jsme očekávali mnohem rychlejší vývoj, třeba v městských parcích, je míra rychlejšího nástupu jara a vývoje hmyzu stejná jako v lesích a horách. To celé směřuje k mnohem složitějšímu obrázku klimatické změny, kvůli níž budeme mít větší problémy předpovídat reakce ekosystému, a také se na ni o to hůř budeme jako ochránci přírody připravovat,“ míní britský entomolog doktor James Bell.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat