Ono to spadne! Triky, jak překonat strach z létání

02.05.2019 | Zajímavosti

Ať už jde o pracovní cestu nebo dovolenou s rodinou, usednutí do eroplánu se alespoň jednou za život nevyhne většina z nás. Někdo létání miluje, jinému nevadí a někteří z něj mají doslova fobii. Jak zmírnit nepříjemné pocity, které jsou s létáním spojeny?

Dýchejte

Na zmírnění stresu jsou skvělá dechová cvičení. Přísun kyslíku přispívá nejen k uvolnění napjatých svalů, ale dechové cvičení vyžadující jistou míru soustředění odpoutá alespoň částečně vaše myšlenky od nadcházejících událostí. Dýchejte zhluboka a pomalu, snažte se uvolnit a nezatínat křečovitě všechny svaly v těle.

Cucejte

Pokud se vám v letadle dělá nevolno, srčte si do pusy sladký bonbon. Jednak tím ulevíte od nepříjemného zaléhání v uších, ale přísun cukru v kombinaci s nepatrnou činností pomůže odbourat návaly úzkosti. Bonbon je také lepší než žvýkačka, protože při žvýkání se do žaludku dostává více vzduchu a ten pak může nepříjemné nevolnosti posilovat nebo dokonce vyvolat.

Důvěřujte

Mějte na paměti, že letecká doprava je jednou z nejbezpečnějších vůbec, pouze se o tragédiích s ní spojenou více mluví. Je to prostě neobvyklé. Uvědomte si, jak často létají letušky a stevardi či samotní piloti a přitom jsou živí a zdraví. Stroj ovládají zkušení lidé a pomáhá jim při tom znalá partička letových dispečerů. Jste v bezpečí.

Poslouchejte

Někomu nedělá dobře už jen hlášení pilotů nebo letušek, které se ozývá v letadlovém reproduktoru. Zaposlouchejte se raději do oblíbené muziky a přemýšlejte jen nad tím, co nového zažijete v destinaci, do které právě cestujete.

Vyberte správné místo

Pokud vás při létání přepadá strach, vyberte si místo uprostřed letadla a sedadlo do uličky. Jednak přes křídlo neuvidíte výšku, ve které se nacházíte, ale také můžete kdykoli bez problémů vstát a projít se nebo si dojít na toaletu. Mezi křídly jsou také nejméně cítit výkyvy a turbulence.

Nepijte

Ačkoli vám možná známí radí, abyste se před cestou posilnili na kuráž kapkou něčeho ostřejšího, rozhodně vám to nedoporučujeme. Alkohol v takové výšce, ve které se letoun nachází, působí silněji než je tomu na zemi. Můžete si přivolat nepříjemné nevolnosti nebo záchvaty paniky či úzkosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat