Domácnost bez obalu: Naučte se šetřit planetu

27.06.2019 | Zajímavosti

Plastové obaly, které naprosto neúměrně a mnohdy bezdůvodně používá drtivá většina populace, zamořují naši planetu extrémní rychlostí. Přestože se o tomto problému mluví čím dál více, lidé jsou přesto schopni uložit koblihu v obchodě do sáčku jen proto, aby ji za dvě minuty mohli sníst a sáček vyhodit. Naučte se šetřit svoji peněženku i naši planetu tím, že si budete nosit nádoby vlastní.

„Tašku? Díky, nechci.“

Samozřejmě že potřebujeme nákup z obchodu nějak odnést, od toho se ale prodávají tašky látkové, síťové, nebo dokonce stylové nákupní košíčky, které lze používat opakovaně. Přesto to nestačí, aby lidé přestali produkovat odpad z jednorázových igelitových tašek, které si zakoupí na pokladnách obchodů. Přestože jsou igelitky prezentovány jako recyklovatelné, na jejich likvidaci je potřeba mnoho energie a strojů, které samy o sobě ekologické nejsou. Neznamená to, že když ji pohodíte v lese, do pár let se zlikviduje zcela bezpečně sama.

Papír to moc nezachrání

Z tohoto důvodu se teď častěji přistupuje k prodeji tašek papírových. Ty jsou sice schopny se bezpečně rozložit, jejich výroba je však závislá na likvidaci stromů, které jsou pro náš život důležitější než to, v čem odnesete svůj nákup. Nehledě na to, že jsou těžší než ty igelitové, přeprava tedy vyžaduje více energie a tím i vyšší spotřebu neekologických paliv. Pokud tedy v dobré víře nakupujete dražší papírové tašky namísto igelitových, přírodě tím příliš neprospějete.

Plaťte méně

Věděli jste, že třetinu ceny samotného výrobku tvoří jeho obal? Někteří obchodníci už to vědí, a proto vznikají obchody, kde si jinak, než do vlastních nádob nenakoupíte. Dokonce i některé drogerie nabízejí možnost stáčených pracích a mycích prostředků. Výhodou takového nákupu je jeho levnější pořízení, jelikož se vyhnete nutnosti platit za obaly, které po spotřebování stejně vyhodíte. Bohužel jich v současnosti není tolik, kolik by bylo potřeba. Doufejme, že se situace brzy změní.

Jak pomoci?

Chcete-li přírodě trochu ulevit, pořiďte si látkovou tašku, kterou budete nosit u sebe, když půjdete nakoupit. Nekupujte papírové kapesníky, když můžete mít látkový, podporujte bezobalové obchody a vyhledejte si nějaký v blízkosti svého bydliště. Ovoce a zeleninu nebalte do igelitových sáčků, a pokud máte doma kvalitní pitnou vodu, investujte raději do přístroje na výrobu sody, čímž snížíte spotřebu plastových lahví. Nezapomínejte, že i malá pomoc se počítá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat