Proč mají muži rezavé vousy, i když nemají rezavé vlasy

Nizozemští genetici tvrdí, že odhalili příčinu rezavé bradky u mužů, kteří mají jinak tmavé, hnědé či blond vlasy. Někteří pánové totiž sice nemají rezavé vlasy, ale jakmile jim naroste bradka, získá ohnivé tóny. Je to jednoduše proto, že tito muži vlastní pouze jeden mutantní gen. A ten se projeví jen ve vousech.

Geny pro rezavé zbarvení vlasů a veškerého ochlupení těla jsou totiž tzv. recesivní. Nejsou tedy schopny prosadit proti tzv. dominantním genům.

Spolupracující geny

Každý člověk dostává jednu sadu chromozomů, a tedy jednu sadu genů od každého rodiče. Ze spermie otce a z vajíčka matky. Tyto sady se pak spárují a tvoří dvojice. Každý gen tak má dvě verze. Jednu od otce, jednu od matky.

Dominantní verze se prosadí vždy, i když je k ní v páru recesivní varianta. Aby se ale prosadil recesivní gen, musí být v obou sadách od obou rodičů stejný.

Zbarvení vlasů, vousů a chlupů je ale geneticky trochu složitější. Ovlivňuje ho totiž více genů najednou, které na sebe vzájemně působí (tzv. polygeny). A tyto geny nejsou jednoznačně dominantní či recesivní. Některé jsou dominantnější, jiné zase recesivnější. Zbarvení vlasů pak vzniká jejich součinností.

Varianta genu (alela) pro rezavé zbarvení vlasů je ale silně recesivní, takže člověk musí mít od otce i matky stejné alely několika genů, aby se jeho vlasy a chlupy zbarvily ohnivě. Ale když má muž jen jednu alelu pro rezavé vlasy a další pro hnědé či černé vlasy, nemá vlasy rezavé. Ty jsou hnědé či černé podle dominantních genů. Ovšem recesivní alela se přece jen může částečně projevit, právě v případě vousů.

Zrzavé dědictví

Geny kódující zbarvení vlasů vlastně kódují syntézu pigmentů eumelaninu a feomelaninu. Majitelé černých vlasů mají nejvíce eumelaninu, blonďáci ho mají málo. Rezaví lidé nemají eumelanin vůbec a mají jen fenomelanin.

Majitelé rezavých vousů v kombinaci s tmavými vlasy mají mutantní alelu MC1R. Ale jen jednu. Ta zajistí, že pigment ve vousech je rezavý

„Obecně řečeno lidé dědí zbarvení vlasů nejen od rodičů, ale také od prarodičů a dalších předků,“ tvrdí doktorka Petra Haak-Bloem z Nizozemského národního centra pro genetiku Erfocentrum.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat