Jak jste na tom s orientací? Za bloudění může mozek i kratší noha

04.08.2019 | Zajímavosti

Stává se vám často, že bloudíte v lese, když jdete na houby nebo se dokonce ztrácíte i ve větších obchodních domech? Nejste sami. Problémy s orientací má každý pátý člověk. Nejčastější příčinou potíží spojených s neschopností trefit správný směr je náš vlastní mozek.

Všemocná psychika

Zásadní moment, který určuje, zda zvládneme najít správnou cestu, pokud z ní sejdeme, úzce souvisí s naší psychikou. Na zjištění, že nevíme, kde se zrovna nacházíme, reaguje náš mozek vysláním impulzu, který vyvolá ostražitost, ale také paniku. Přestože máme dojem, že jsme klidní, v hloubi mysli počítáme i s možností, že správnou cestu nikdy nemusíme znovu najít. V tuto chvíli ustupuje racionální myšlení do pozadí a nadvládu nad schopností se orientovat přebírá ta část mozku, která má na starost emoci strachu. Jak moc člověk panice podlehne, je u každého jedince individuální. Čím méně zvládáme stresové situace, tím větší sklon k bloudění máme.

Bloudíme v kruzích

Z nějakého důvodu lidé bloudí v kruzích. Čím méně máme kolem sebe orientačních bodů, bloudíme-li například ve tmě, na poušti, někdy postačí i obyčejný les, tím se kroužení umocňuje. Je prokázáno, že každý člověk tíhne k jedné straně, což je někdy přikládáno faktu, že lidské tělo není zcela symetrické a jednu nohu máme vždy kratší než druhou. Stejně tak je jedna polovina těla silnější a může tak docházet k prodloužení kroku o pár centimetrů, právě na zdatnější polovině těla. Tím se tvoří efekt pomyslného lidského kružítka. Faktorů, které mají na svědomí kroužení, je však mnohem více a vědci se jim stále pokoušejí přijít na kloub.

Co dělat, když se ztratíte?

Když pomineme, že každý z nás u sebe v dnešní době nosí telefon, můžete v případě, že zabloudíte, vyzkoušet dvě varianty. Tou první je cesta rovně za nosem. Víte-li, že se nacházíte v prostoru, který není bezmála nekonečný, dříve či později narazíte na civilizaci. Pokud ale bloudíte v obrovském prostoru hlubokého lesa, je lepší držet se slunce. Jděte jednoduše stále čelem k němu. Cestou si můžete dělat značky, podle kterých vás případní zachránci, kteří se vás vydají hledat, snáze najdou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat