Vědci umí rozhodnout, zda se narodí kluk, nebo holka

Průlom v produkci dobytka a hospodářských zvířat hlásí japonští genetici. Jejich objev totiž dovoluje bez poškození separovat spermie X a Y. V praxi by tak chovatel dobytka mohl získat mláďata s poměrem zvoleného pohlaví devadesát ku deseti procentům. Metodou lze selektovat spermie, při použití na lidech – k čemuž samozřejmě minimálně ilegálně dojde – to povede ke kontroverznímu ovlivňování pohlaví u potomků.

Příroda to vymyslela tak, že se rodí zhruba tolik mužů kolik žen. Muži slabě převažují při narození, ale žijí kratší život. Takže poměr mužů a žen v populaci je téměř padesát na padesát procent – rozdíl je v desetinách procenta. Pokud by lidé ale měli možnost vybírat si pohlaví potomka – a v mnoha kulturách světa dávají stále přednost chlapcům před dívkami – mohl by vzniknout nezdravý nepoměr s velmi vážnými společenskými důsledky.

Metoda genetiků z hirošimské univerzity to umožňuje. Tým objevil ve spermiích nesoucích chromozom X receptor, jehož aktivací je tato spermie výrazně zpomalena. Spermie nesoucí chromozom Y, která po splynutí s vajíčkem dává vzniknout mužskému (samčímu) zárodku, se naopak zrychlí.

Zatím u zvířat. Co bude dál?

Pokusy u myší a hovězího dobytka vedly k vysoké úspěšnosti separace spermií. Po použití metody dokázali autoři zplodit devadesát procent samců a deset procent samic (když použili oddělené spermie Y) či devadesát procent samic a deset procent samců (když použili oddělené spermie X).

„Již jsme tuto metodu aplikovali na hovězím dobytku a prasatech. Úspěšnost metody u krav byla devadesát procent, jak ve prospěch samců, tak ve prospěch samic,“ uvedl doktor Masajuki Šimada v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Ten také přiznal, že je metoda zneužitelná u člověka.

Záleží na rychlosti

Metoda využívá aktivaci receptoru TLR 7 a 8 ve spermiích. Zpomalí spermie X, takže spermie Y jsou rychlejší a oddělí se od nich. Tím pádem lze získat dvě skupiny a použít potřebnou. Skupinu X ke zplození samic, skupinu Y ke zplození samců. U dobytka to může být výhodné, chce-li chovatel jen krávy na mléko a neutrácet mladé býky, případně chce jen mladé kance ke kastraci a produkci vepřů chovaných na maso.

Proč mají „zpomalující“ receptor spermie X, vědci nechápou. Z evolučního hlediska je to pro ně nevýhodné. Ale objev receptoru nasvědčuje, že „povídačky“ o rychlých spermiích Y a pomalých spermiích X nejsou liché. A že za určitých podmínek – přítomnosti látky aktivující receptor – jsou spermie X zpomaleny a větší šanci na úspěch při oplození vajíčka mají spermie Y, takže vznikne samec (muž).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat