Psycholožka dokázala, žeeny nejsou v multitaskingu lepší než muži

Lidé obecně věří mnoha stereotypním představám o předurčených vlastnostech jednotlivých pohlaví. A tak jsou muži vnímání jako lepší řidiči – i když způsobí více dopravních nehod než řidičky – a ženy jsou zase lepší v multitaskingu, protože dokážou žehlit, kojit dítě a u toho telefonovat. Jenže je to mýtus. Německá psycholožka Patricia Hirsch dokázala, že jsou ženy v multitaskingu stejně špatné jako muži.

Nelze říct, že jsou muži stejně dobří. Protože obě pohlaví jsou v tom velmi špatná. A při multitaskingu se dopouštějí značného množství chyb.

Stejný úspěch, stejné chyby

Doktorka Hirsch z Rýnsko-Vestfálské technické vysoké školy v Cáchách provedla řízený experiment, do něhož zapojila osmačtyřicet žen a stejný počet mužů. Ti měli třídit hlásky na souhlásky a samohlásky a čísla na lichá a sudá. Souhlásky, samohlásky, sudá a lichá čísla měly vždy svou klávesu. Zároveň museli dobrovolníci používat levou i pravou ruku podle toho, na které straně monitoru se znak objevil.

Obě pohlaví byla stejně rychlá a stejně přesná, když měla třídit buď jen hlásky, nebo jen čísla. Ale když měli muži a ženy třídit hlásky a čísla zároveň, mačkat čtyři různé klávesy a nepravidelně používat pravou nebo levou ruku, dělali stejné množství chyb.

Je to jen stereotyp

„Je to obecně přijatá víra, že v multitaskingu ženy předčí muže, protože mají zřejmě evoluční výhodu a větší praxi vyplývající ze schopnosti zvládat děti, domácnost a zaměstnání. Naše výsledky nepotvrzují široce přijímaný stereotyp, že jsou ženy v multitaskingu lepší než muži, minimálně v sekvenčním a souběžném multitaskingu, které jsme použili ve studii,“ uvádí doktorka Hirsch z Cách.

Její studii publikoval odborný časopis PLOS One.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat