Praha má šestou nejrychlejší MHD z hlavních měst světa

Přezdívá se mu někdy krtek a ne každý s ním cestuje rád. Pražské metro je však spolu s autobusovými a tramvajovými linkami i příměstskými vlaky šestou nejrychlejší sítí městské hromadné dopravy z více než třiceti hlavních měst a metropolí světa. Předčí svou rychlostí i New York či Londýn. Ale zatím nemá zdaleka na Berlín či Paříž. Tvrdí to vědci z Polytechnické univerzity v Turíně.

Ti spočítali průměrnou rychlost cestujícího po městě se započtením různých faktorů – rychlosti jednotlivých dopravních prostředků, hustoty jejich sítě, přístupnosti stanic z ulice, celkové velikosti města, hustoty osídlení, počtu obyvatel, objemu přepravených osob atd.

Absolutním propadákem se stalo Mexico City následované San Diegem a Washingtonem DC. Tam člověk překoná vzdálenost 2,5 kilometru za ohromnou hodinu. Prvními dvěma městy v žebříčku jsou Berlín a Paříž, v nichž cestující MHD za hodinu urazí v průměru více než šest kilometrů.

MHD vs. automobilová doprava

Hromadná doprava je vzhledem k nadužívání automobilové dopravy klíčovým prostředkem ve velkých městech. Ta se snaží ve svých centrech auta diskriminovat i kvůli velmi toxickým výfukovým plynům, která způsobují vážné zdravotní problémy a předčasnou smrt.

TOP 10 hlavních měst

„Tato studie poskytuje obecné metody k zhodnocení dostupnosti ve městech založené na datech veřejné hromadné dopravy,“ tvrdí autoři Indaco Biazzo, Bernardo Monechi a Vittorio Loreto z Turína.

Praha si s pěti kilometry za hodinu vysloužila slušné šesté místo.

V žebříčku dominují především evropská města, jediné dvě mimoevropské metropole se umístili v tomto seznamu top 10 a to Melbourne a New York.

Průměrná rychlost hromadné dopravy v hlavních metropolích světa v kilometrech za hodinu (zaokrouhleno na dvě desetinná místa): 

  1. Berlín 6,54
  2. Paříž 6,24
  3. Kodaň 5,59
  4. Helsinky 5,14
  5. Atény 5,06
  6. Praha 4,99
  7. Londýn 4,82
  8. New York 4,79
  9. Madrid 4,74
  10. Melbourne 4,51






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat