Plešatost jako daň za život ve velkoměstě

Nechcete přijít o vlasy a toužíte po husté kštici? Pak se odstěhujete z velkého města na venkov s čistým vzduchem. Vzkazují vědci z Jihokorejské republiky, kteří s těmito závěry přišli na sympozium dermatologů v Madridu. Podle nich totiž běžné látky obsažené v exhalátech aut a kouře továrních komínů urychlují odumírání vlasových folikulů a vypadávání vlasů.

Město jako příčina

Přitom podle autorů působí zhoubně velmi běžně se vyskytující látky ve vzduchu měst a kolem továren. Tyto látky snižují hladinu čtyř klíčových bílkovin, které jsou zodpovědné za růst vlasů a jejich udržování. A zvyšování koncentrace znečištění přímo souvisí s rychlostí řídnutí vlasů. Čím více znečišťujících látek, tím řidší vlasy.

„Náš výzkum se změřil na to, co se děje, když jsou buňky u báze vlasových cibulek vystaveny běžným látkám znečišťujícím ovzduší měst,“ tvrdí autoři z Jižní Koreje.

Nejhůře přitom na zdraví vlasů působí nanočástice vylučované do ovzduší dieselovými motory. Snižují hladinu bílkovin beta-kateninu, cyklinu D1, cyklinu E a CDK2. Ty jsou zodpovědné za zdraví vlasových cibulek, jejich správnou funkci a růst vlasů.

A jak růst vlasů podpořit?

Nepodceňujte jídelníček

Říká se, že jsme to, co jíme. A přestože tato věta celý proces podstatně zjednodušuje, je bez debat pravdivá. Péče o vlasy a vlasovou pokožku totiž opravdu začíná u toho, co jíte. Základem je tedy strava bohatá na ovoce, zeleninu, bílé maso a ryby. Pro vlasy prospěšné potraviny jsou poté konkrétně například sójové produkty, brokolice, fazole, ořechy, játra, pohanka, rýže, avokádo, vejce či skořice.

Jednoduše řečeno, váš jídelníček by měl být pestrý, vyvážený a skládat by se měl z co nejčerstvějších potravin. Naopak, omezit je třeba průmyslově zpracované potraviny, které tělu nedávají nic dobrého, a jejich užitek je nulový.

Pomoc zvenčí

Potraviny však nemusíte jen konzumovat. Z některých z nich totiž můžete udělat i masky na vlasy v pohodlí domova. Účinná je například maska z vajec a zeleného čaje. Tyto dvě suroviny jednoduše smíchejte, naneste na vlasy a nechte alespoň půl hodiny působit pod ručníkem. Při vymývání si ovšem dejte pozor na to, aby voda nebyla moc teplá. Vejce by se tak mohlo srazit a z vlasů byste jej poté dostávali podstatně hůř.

Obdobně působí i maska na vlasy z kávy. Přelijte namletou kávu vodou, sceďte a ponechejte si k užitku jen lógr. Ten poté můžete smíchat například s medem a se skořicí. U skořice ovšem velmi opatrně, ne každý ji na pokožce hlavy snese. Nechte působit opět alespoň 30 minut a poté spláchněte. Pokud se vám nepovede dostat z hlavy všechna zrníčka kávy, nezoufejte. Ze suchých vlasů je poté hravě vyčešete.

Zrychlený růst vlasů a tvorbu nových vlasů zaznamenáte i po pravidelném používání ricinového oleje. Pár kapek můžete přidat do výše zmíněných masek nebo i do vašeho oblíbeného šamponu. Ostatně také vhodně zvolená kosmetika, která je určena pro obnovu vlasů, vám může ke krásným a hustým kadeřím výrazně pomoci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat