Elektrokoloběžku využijete i na podzim. Poradíme vám, jak na bezpečnou jízdu!

04.11.2019 | Zajímavosti

Podzim je tu se vší parádou. Co to znamená? Že je nejvyšší čas zahalit se do teplého oblečení, schovat plavky na dno skříně, přezout pneumatiky na autě a vyměnit chlazené nápoje za horký čaj nebo kakao. A jelikož se trendem letošní letní sezóny staly elektrické koloběžky, s blížící se zimou je také potřeba naučit se jezdit na koloběžce bezpečně a tak, abychom se během popojíždění po velkoměstě obešli i v chladnějších měsících bez karambolů.

Kdo ještě nevyzkoušel jízdu na elektrické koloběžce, jako by nebyl. Proč? Je to trendy, je to rychlé a je to nejekologičtější způsob, jak se bez námahy dopravit do školy či do práce. Není tedy divu, že nadšenců, kteří si volí tento způsob městského popojíždění je stále více a více. Kdo nemá koloběžku vlastní, ve velkých městech s jistotou narazí na koloběžku sdílenou. Třeba v Praze jich najdete přibližně 1 500 a koloběžky si mohou půjčit také Brňáci či obyvatelé Olomouce. Elektrické koloběžky jsou novým fenoménem, ale jak se na nich pohybovat bezpečně v provozu tak, aby jste neohrozili ani sebe, ani své okolí. Máme pro vás pár tipů na bezpečnou podzimní jízdu.

Pozor na mokrý povrch

Před každou jízdou koloběžku důkladně zkontrolujte a ujistěte se, že je připravena na bezpečnou jízdu. Ověřte si, že brzdy správně brzdí, a za snížené viditelnosti si dejte rovněž pozor, zda svítí přední i zadní světlo. Déšť, sníh, a také popadané listí mohou udělat z chodníků a silnic nebezpečnou zónu. Zejména pro cyklisty nebo uživatele koloběžek. Při jízdě za mokra nebo za nepříznivého počasí myslete na to, že je třeba přizpůsobit jízdu samotnému povrchu, brzděte raději dříve, ať zamezíte možným srážkám nebo pádům a vyhýbejte se loužím, ledovým plotnám a dalším mokrým povrchům, jakými jsou například tramvajové koleje.

Přestože se vám může zdát, že je chodník ideálním místem pro vaši koloběžkovou jízdu, není tomu tak. Jezděte po cyklostezce nebo silnici, ne na chodníku! Ve vozovce i na stezce jezděte vpravo, přitom ale dodržujte bezpečný odstup od překážek, zejména od parkujících automobilů. Dejte si pozor na vozidla, která zastavila nebo zastavují, a sledujte vystupující kvůli otevřeným dveřím. Při jízdě ve skupině jezděte za sebou s dostatečnými rozestupy.

Buďte vidět

Denního světla bývá stále méně a méně, a pokud máte standardní pracovní dobu, pravděpodobně se domů budete vracet za šera nebo dokonce za tmy. A proto je alfou a omegou bezpečné (pod)večerní jízdy dobrá viditelnost.

Na podzimní jízdu na koloběžce se vybavte světlými svršky, nejlépe s reflexními prvky. Nemusíte mít strach, sportovní oblečení už dávno není out a návrháři vědí, že nám to musí slušet za každého počasí, v každou denní či noční dobu.

Kromě toho nepodceňte ani výběr trasy a jezděte po dobře osvětlených cestách. Neriskujte a nezapomeňte, že koloběžky jsou vybavené předními a zadními světly, které vaši bezpečnost jedině podpoří.

Se samotnou viditelností souvisí také správné parkování koloběžek. Parkujte u silnice a za přirozenou překážkou, ne u domů. Koloběžky odkládejte tak, aby nikomu nepřekážely. Lidé se zrakovým postižením se orientují podle fasády domů a potřebují linii nechat volnou. Parkujte na straně u silnice například u stromu, lampy či zábradlí. Po chodníku musí mít možnost projet maminka s kočárkem nebo elektrický invalidní vozík.

Zůstaňte v teple

Sice se říká, že frajeřina zebe, v tomto případě však raději zůstaňte in, ale oblečení tak, abyste neofoukli. Při jízdě na kole nebo koloběžce budou totiž teploty hned o pár stupňů níže a mrznout mohou nejen vaše ruce na řídítkách, ale i nohy nebo záda.

Vrstvěte, je to trendy a praktické. Noste rukavice, aby vaše ruce zůstaly v teple a reagovaly na brzdění a zrychlení. A noste helmu a ujistěte se, že žádné další pokrývky hlavy (zimní čepice) nenarušují její správné přilnutí. Bezpečnost na prvním místě!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:42
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:40
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat