Silvestr ve světě. Zajímavé tradice spojené s koncem roku

Novoroční přípitek, půlnoční pusa a prvního ledna čočka k obědu. Takové zvyky dodržuje většina Čechů. Jak je to ale s jinými státy? Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Podívejte se, jak se slaví silvestr jinde a jaké dodržují novoroční zvyky.

Čína

Číňané věří, že pokud se na Nový rok někdo poraní, vnese to do rodiny smůlu po období celého roku. Proto schovávají veškeré ostré a nebezpečné předměty, jako jsou nože nebo skleněné nádobí. V Číně se také traduje, že červená barva symbolizuje štěstí a lásku. Proto své domy ladí do červených odstínů více než jindy.

Dánsko

To Dánové se ostrých hran nebojí. Naopak sypou střepy z rozbitého porcelánu a skla před práh svých přátel, aby jim přinesly štěstí a hojnost. Čím větší hromadu před dveřmi najdou, tím lépe.

Brazílie

Podobně jako Češi, i Brazilci věří, že čočka přináší blahobyt a bohatství. Aby přilákali k obyvatelům své země ještě více štěstí a peněz, posílají každoročně obětní loď plnou květin, šperků a jiných pokladů na širé moře. 

Filipíny

Filipínci věří, že jim přinese štěstí, když se obléknou do něčeho, co připomíná ovoce. Nezřídka se ověšují přímo samotnými plody.

Japonsko

Japonci přikládají oslavám nového roku takovou váhu, že na cestě do práce potkáte v ulicích jen málokoho. Drtivá většina Japonců má v tento den volno. Pečou se tradiční koláče mochi a dětem podle tradice dávají peníze.

Ekvádor

V Ekvádoru lidé věří, že přelom starého roku s novým má být vyplněn spálením všech mostů. Jinými slovy, zbavují se všeho, co jim připomíná něco zlého. Nejčastěji jde o fotografie či dary a suvenýry z cest, které jim mnoho štěstí nepřinesly.

Španělsko

Španělé k sobě přivolávají štěstí pojídáním kuliček hroznového vína. Přesně o půlnoci spolknou Španělé po jedné kuličce s každým úderem hodin.

Bulharsko

Bulhaři během silvestra vyhánějí zlé duchy rituálem, při kterém tančí v dřevěných maskách, oděni do kusů kožešin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat