Bílá Arktida bude brzy minulostí

Hrozba jménem globální oteplování. Stále si myslíte, že se nás netýká, ale kde že, letos i vy jste si už museli všimnou, že je něco špatně. Zima byla letos poněkud velmi mírná a na stromech se již začínají objevovat první pupeny. To potvrzuje i nová snímkovací analýza Arktidy provedená čtyřiceti různými vědci z šestatřiceti institucí světa. Výsledky zrovna nejsou příznivé.

Podle vědců z šestatřiceti institucí světa se tundra zelená mnohem rychleji oproti prognózám. Kvůli globálnímu oteplování taje permafrost, trvale zmrzlá půda, která dovoluje růst trvalkám, keřům a menším stromům. To se z laického pohledu může jevit jako pozitivní, protože rostliny kumulují oxid uhličitý. Jenže právě vegetace urychluje další oteplování.

Důležitost permafrostu

Permafrost neboli věčně zmrzlá půda, je půda v polárních oblastech, která ani v létě nerozmrzá. Je to nejsvrchnější část litosféry, proto je tak důležitá. Tání permafrostu uvolňuje ve velkém metan a oxid uhličitý, ale vegetace navíc působí jako akumulátor tepla. Pokud je Arktida bílá a bez vegetace, je světlá, takže infračervené záření ze Slunce odráží zpět do vesmíru. Když ale kvůli vegetaci ztmavne, začne teplo pohlcovat. A rychleji se ohřívá. Dalo by se říci, že je to začarovaný kruh a skutečně bychom se měli zamyslet nad naším chováním k planetě.

Výsledky výzkumu

Velký projekt mapování tundry týmem vědců z celého světa pod vedením Isly Myers-Smith z Edinburské univerzity potvrzuje, že Arktida výrazně zezelenala a vegetace se rozšiřuje dál na sever.

„Nové technologie jako senzory na dronech, letadla a satelity nám jako vědcům umožňují lépe zaznamenat rozšiřující se plochy zeleně, které nacházíme v satelitních pixelech, jež mají každý rozlohu fotbalového hřiště,“ vysvětluje doktorka Myers-Smith.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat