Včely používají ke komunikaci přes patnáct set rozdílných tanečků

Včelí komunikace je založena na tzv. tancích. Tyto speciální pohybové choreografie mají základní tvar osmičky. Ale podle vědců z Minnesoty včely používají více než patnáct set různých kombinací tance, každý z nich je tak jakýmsi heslem ve včelím slovníku. Kombinací tanců jsou včely schopny velmi přesně vyjádřit řadu informací o vnějším světě.

Proč je důležitá komunikace?

Včelí tanečky používají dělnice létavky – vyletující z úlu na pastvu – k předání informace ostatním dělnicím o nalezeném zdroji nektaru a pylu. Pyl slouží včelám ke krmení larev, nektarem se samy živí a ukládají si jeho zásoby na ta období roku, kdy jeho zdroje v přírodě mizí.

Vědci z University of Minnesota zkoumali zdroje včelí pastvy a chtěli odhalit ideální kombinaci rostlin, která by tomuto hmyzu zajistila ideální rozvoj na jaře. Přitom si začali všímat, že včely používají pro různé zdroje různé tance. Vědělo se už dříve, že se dělnice mezi sebou informují právě těmito tanečky a že tanečnice svým kolegyním velmi přesně vyjádří, o jaký zdroj potravy se jedná, kde přesně se nachází a jak je vydatný.

Nicméně podrobenější analýza pohybů odhalila 1 528 unikátních vrtivých tanců, přičemž každý jeden má svůj specifický význam a tvoří heslo ve včelím slovníku.

„Myslím, že na včelách je nejpozoruhodnější právě schopnost komunikace,“ uvedl autor výzkumu doktor Morgan Carr-Markell.

Včely si vás dokážou zapamatovat

Možná to zní poněkud bizarně, ale již dřívější vědecký výzkum, který provedl optický specialista Adrian Dyer působící na univerzitě Cambridge, skutečně potvrdil, že včely si vás dokážou zapamatovat. Příště až se budete po včele ohánět, tak si na to vzpomeňte.

„Studie ukázala, že včely jsou mnohem chytřejší, než si doposud lidstvo myslelo,“ komentuje studii neurolog Michael Tarr z univerzity Brown sídlící na Rhodu Islandu, který se na výzkumu podílel. Odborník celou záležitost uzavírá s tím, že pro tento druh hmyzu je lidský obličej jen značně podivným květem a na tom funguje princip rozpoznávání.

A teď ruku na srdce, uklidnilo vás to? Možná není od věci být v tomhle směru trochu opatrnější a zbraně ve formě stočených novin nechat raději u ledu. Člověk nikdy neví…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat