Menstruace napříč jinými kulturami

Nejedna žena by se bez ní zcela obešla. Snažíme si naše dny co nejvíce usnadnit a zpříjemnit, nakupujeme kvalitní hygienické pomůcky a především vždy chceme, aby to bylo co nejdříve za námi. V jiných kulturách je tomu ale zcela jinak. Existují místa, kde se ženská krev považuje za elixír života, ale i taková, kde ženy při menstruaci zavírají na samotku.

Papua – Nová Guinea

Tohle místo je opředeno mnoha otazníky. Tady je všechno tak nějak jiné a nejinak je tomu i tehdy, objeví-li se v blízkosti menstruující žena. V kmeni Siane oslavují příchod první menstruace rituálem, který dává na vědomí, že je žena dostatečně zralá na vdávání. Rituál probíhá uložením děvčete do rodičovské chýše, jejíž vchod zakryjí větvemi stromů. K chýši pak přicházejí muži z celé vesnice a zpívají dívce písně. Menstruační krev je považována za část otcovského ducha v těle dívky. Evidentně se zde muži musí přiživit i na této vysloveně dámské záležitosti.

Bengálsko

Menstruovat v Bengálsku je záležitost pouze dostatečně otrlých. Zde se totiž krev při rituálu konzumuje. Už jste to vstřebali? Tak pokračujeme… Dívka zde oznámí rodičům příchod prvních měsíčků a otec jí poskytne kus čisté látky, kterou si dívka uloží mezi nohy. Nasáklý kus látky je pak odevzdán místnímu guru, který ji vylouhuje v kravském mléce a přidá další posvátné ingredience. Následně tekutinu nalije do kokosové skořápky a nechá ji kolovat mezi hosty, kteří se rituálu účastní. Ti ze skořápky upíjejí a věří, že jim nápoj přinese sílu, krásu, inteligenci a dlouhý život. Uf!

Melanésie

V Melanésii, která je částí Oceánie, menstruaci vnímají jako velmi nečistou záležitost. Rozdělují tedy vesnici na čisté a nečisté území. V obou místech se nacházejí chýše, kde obyvatelé přebývají. Pokud ale některá z obyvatelek začne menstruovat, je odvržena do chýše na nečistém území, kde musí tyto dny přestát. Teprve potom se může vrátit mezi muže. Nezřídka je v chýši několik právě menstruujících žen, které čekají, až se budou moci vrátit domů. Aby toho nebylo málo, existuje tu i chýše pro muže. Tam naopak ženy nesmí vůbec. Pokud tedy muž na svou družku nemá zrovna náladu, ani když nemá své dny, odebere s do mužské chýše a běda té, která by se odvážila vstoupit do jejích útrob!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat