Záchranou pro čmeláky je mateřídouška a slunečnice

21.05.2020 | Zajímavosti

Populací čmeláků, našich divokých včel, výrazně ubývá. Jednou z příčin je úbytek potravní nabídky – medonosných volně rostoucích rostlin. V posledních letech se ale ukazuje, že čmelákům výrazně pomáhají výsadby trvalek a výsevy letniček ve městech. Květinové truhlíky, pásy kolem cest, loučky a záhony v ulicích nabízejí potravu koloniím, které jinak hynou hlady.

Američtí vědci zjistili, že navíc některé druhy medonosných květin snižují riziko infekce čmeláků obávaným parazitem. Mezi tyto rostliny patří jednoleté slunečnice a vytrvalé mateřídoušky včetně tymiánů.

Prevence infekcí

Čmeláky decimuje parazit Crithidia bombi. Ale pokud mají čmeláci pestrou nabídku květů, a tedy dostatek nektaru a pylu, roj se vyvíjí i přes onemocnění a přežívá. Některé květiny sice riziko infekce zvyšují – kupříkladu kyprej vrbice či klejichy – jiné ale riziko infekce snižují, právě slunečnice a všechny druhy Thymus (mateřídouška a tymián). Podle expertů také ostatní hluchavkovité rostliny – hluchavky, šalvěje apod.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu, v němž měly izolované populace přístup jen k určitým druhům rostlin a vědci měřili míru infekce v kolonii. Nicméně z výzkumu vyplývá, že je lepší bohatá pastva na rizikových rostlinách než hlad a omezená pastva na bezpečnějších rostlinách. Jinými slovy čmeláci se tím spíš poperou s infekcí, čím méně je omezují jiné rizikové faktory – nedostatek potravy.

Co zasadit na loučku

„Kvetoucí loučky a pásy jsou stále populárnější, lidé se jimi snaží pomáhat opylovačům. Rozhodně bych nikoho nezrazovala od investování do kvetoucích louček a záhonů, je to stále nejlepší cesta v péči o opylovače. Ale doporučili bychom používat často slunečnici a tymiány ve směsi různých divokých medonosných rostlin, protože se tím sníží riziko infekce a zvýší zdraví čmeláků,“ tvrdí profesorka aplikované ekologie Rebecca E. Irwin z North Carolina State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat