Stromy jsou kvůli klimatické změně menší

Mnozí ekologové věřili, že stromy budou částečnou pomocí v omezování klimatické změny vyvolané působením člověka. Jenže nebudou. Zvyšující se průměrná teplota a koncentrace oxidu uhličitého totiž fotosyntézu nezrychlují, naopak zpomalují. A stromy navíc čelí většímu suchu a větší invazi škůdců, jimž se nebrání tak účinně, protože jsou oslabené. Stromy jsou kvůli klimatické změně celkově menší. A to bude mít negativní dopad na celosvětový ekosystém.

Dendrologové z University of Birmingham prokázali, že klimatická změna působí nepříznivě na fotosyntézu a růst stromů. Ty dosahují menších rozměrů. Dřevění velikáni tak budou jednou raritou a vzpomínkami zachycenými na fotografiích.

Velikost stromů se zmenšuje posledních sto let. A nejvíce posledních třicet let. Sucho, škůdci a příliš vysoké teploty v kombinaci s vyšší koncentrací oxidu uhličitého působí zhoubně na růst stromů.

Filtrují oxid uhličitý

Rostliny potřebují oxid uhličitý k tomu, aby z něj fotosyntézou tvořily složitější uhlovodíky sloužící jako stavební prvky a metabolické produkty jejich těl. Jenže. Fotosyntéza je složitý fyziologický proces a probíhá nejúčinněji při správném poměru mezi teplotou a koncentrací oxidu uhličitého a vlhkostí. Když roste jeden z těchto faktorů rychleji, fotosyntéza probíhá pomaleji, rostlina strádá a také pomaleji roste. Dříve stárne, stává se obětí škůdců a nedožívá se tak vysokého věku.

„Tento trend zmenšování stromů bude s klimatickou změnou pokračovat. V budoucnosti bude na planetě mnohem méně vysokých, starých lesů, bude to vypadat jinak, než na co jsme zvyklí. Vysoké staré lesy jsou domovem bohatšího spektra organismů než mladé a nižší porosty,“ tvrdí autor výzkumu doktor Nate McDowell z Birminghamu.

„Tato studie podtrhuje rostoucí počet důkazů o tom, že klimatická změna urychluje odumírání stromů, zvyšuje podíl mladých a nižších lesních porostů. To snižuje jejich schopnost vázat vzdušný uhlík a snižuje také druhovou pestrost lesů,“ dodává dendrolog doktor Tom Pugh z University of Birmingham.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:28
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:55

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat