Nebezpečí ve formě konspiračních teorií

Vypadá to, jako by konspirační teorie momentálně vládly světu. Jak nebezpečné je ale věřit konspiračním teoriím? A jak jednat s konspiračními teoretiky?

Diskuse s lidmi, kteří věří konspiračním teoriím mohou být bizarní a vtipné, ale také znepokojující. Konspirační teorie je něco, co se objevuje napříč společností a má velký potenciál spojovat různorodé skupiny. Ale může mít i různé názvy – třeba „fake facts“.

Konspirační mýty

Asi nejvíce mýtů v současnosti koluje o koronaviru. Podle předběžných statistik věří dokonce až 17 % lidí tomu, že koronavirus je „švindl“ a dalších 17 % věří, že byl virus vyroben uměle. Z psychologického hlediska se zdá, že konspiračním teoriím věří více lidé, kteří mají pocit ztráty kontroly. Najednou nemohou sami určit, co a jak se bude dít, a to vede ke stresu a nejistotě. Ale ne všichni, co konspirační povídačky rozšiřují, trpí nedostatkem jistoty. Právě naopak! Je to touha po jedinečnosti a výjimečnosti. Pocit, že „vědí víc než ostatní“ a že „to celé prokoukli“, dodává takovým lidem pocit nadřazenosti.

Nebezpečí konspiračních teorií

Věřit věcem, které nabízejí faleš a nepravdu, nemůže skončit pro věřícího nikdy dobře. Většinou to končí naprostou ztrátou vlastní myšlenkové svobody a dotyčný jen hlouběji upadá do lží. Jako možná první konspirační teorie může být považována kniha „Protokoly sionských mudrců“ napsaná na zakázku v carském Rusku jako odůvodnění počínajícího antisemitismu. Následně si tuto knihu jako podklad pro svoji politickou kariéru vzal i Adolf Hitler. Ale i další konspirační smyšlenky mohou být doslova životu nebezpečné. Přes hnutí Svědků Jehovových až po nedávné odmítání očkovat děti.

Jak jednat s „teoretiky“

V případě neznámé osoby například v internetových diskuzích je velmi obtížné pochopit, proč falešným vyprávěním dotyčný člověk věří. V osobní rovině je nutné se nejdříve pořádně nadechnout a zůstat v klidu. Zkuste zjistit, jakou funkci víra v konspirační teorie pro daného člověka plní. A pak se snažit přejít v hovoru na tuto rovinu. Čím dříve zasáhnete, tím lépe. I když v rodině to může být někdy velmi nepříjemné. Nesnažte se je ale kritizovat. Jediné, čeho pravděpodobně dosáhnete, bude bohorovný úsměv, který znamená jediné – v očích konspiračního teoretika jste naivní. Kromě toho osoby s potřebou být výjimeční věří právě věcem, které jsou za pravdivé považovány menšinou. V počáteční fázi sebeklamu psychologové doporučují ukázat dotyčné osobě, že ji rozumíte a chápete ji. Pokud ji dokážete uklidnit, můžete společně pátrat po zdrojích všech konspiračních teoriích. Jen s jasnými argumenty a podloženými fakty můžete u teoretika uspět.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat