S vánoční výzdobou začínají dříve šťastnější lidé

Motiv obchodníků, kteří začínají s vánoční výzdobou od počátku podzimu, je jasný. Chtějí na nejhýřivějším období roku začít vydělávat co nejdříve. Pro mnohé lidi je to stresující, protože se jim k Vánocům pojí právě sháňka a zvýšená zátěž na psychiku. Američtí psychoanalytici ale tvrdí, že lidé, kteří si předčasně zdobí vánočními dekoracemi dům, jsou optimističtější a šťastnější. Protože se rádi vracejí ve vzpomínkách do dětství a spojují se prostřednictvím Vánoc s předky, kteří už nežijí.

Zpátky do dětství

Jednoduše se Vánocemi přenášejí do období, kdy byli malí a žili rodiče či prarodiče. To jim přináší pozitivní emoce a příjemné pocity. Pro lidi, kteří však vidí ve Vánocích jen sháňku a stres, to může být naopak nepříjemné. Takže na sousedy, kteří mají světýlka, sněhuláky a ozdobené stromky před domem už od listopadu, koukají nevraživě.

„Ve světě plném stresu a úzkosti se někteří lidé uchylují k věcem, které je činí šťastnými, a vánoční dekorace vyvolávají silné pocity dětství. Dekorace jsou jednoduše pojítkem nebo návratem k těmto magickým emocím vzrušení z dětství. Takže když lidé začnou s vánoční dekorací velmi brzy, prodlužují si pocity vzrušení,“ tvrdí americký psychoanalytik Steve McKeown.

Památka na zesnulé

Podle psycholožky Amy Morin se řada lidí vánoční výzdobou spojuje také s těmi, kteří už nežijí. Jsou to podle výzkumů navíc lidé, kteří považují svůj život za šťastný.

„Vánoce jsou připomínkou na doby, kdy milovaní stále žili. Pro lidi, kteří o milované už přišli, to může být připomínka šťastných časů, které s těmito lidmi prožívali. Časná výzdoba jim může pomoci cítit se víc ve spojení s těmito zemřelými,“ míní Morin.

Sociální psychologové ve studii, kterou publikoval odborný časopis Journal of Environmental Psychology, uvádějí, že lidé zdobící si bohatě dům a jeho okolí vánočními dekoracemi, jsou v očích sousedů vnímáni jako lidé přátelští. A to i navzdory tomu, že příliš brzká výzdoba může některé obyvatele popuzovat.

Užijte si letošní svátky i vy v klidu a míru, jak na to?

Dárky protentokrát řešte v předstihu

Do 24. prosince zbývá ještě spoustu času, tak proč toho letos konečně nevyužít. Můžete s přehledem stihnout předvánoční nákupy, abyste období bezprostředně před svátky mohli prožít bez zbytečného stresu. Což o to, dárky seženete i na poslední chvíli, ale stojí vám za to ten stres?

Pojměte Vánoce ekologičtěji

Nemá smysl si nalhávat, že současné konzumní pojetí vánočních svátků nahrává ekologickému smyšlení. Odborníci naopak varují, že průměrný jedinec vyprodukuje během tří dnů  cca 650 kilogramů emisí oxidu uhličitého. Přitom stačí dodržet několik základních opatření a Vánoce u vás doma budou rázem šetrnější k životnímu prostředí: pořiďte si živý stromeček z české školky (po svátcích jej nezapomeňte zrecyklovat), omezte konzumaci masa, nekupujte zbytečnosti a dárky balte do rycyklovaného papíru, používejte úsporné LED osvětlení a preferujte bio ozdoby – například dřevěné či slaměné.

Provoňte dům cukrovím

Většina z nás si nedokáže představit Vánoce bez cukroví. Ať už jste nadšenou cukrářkou nebo si je raději koupíte není na škodu s tím začít včas. Cukroví většina z nás začíná péct přibližně začátkem listopadu, někdo od Mikuláše a pak se najdou tací, kteří pečou na poslední chvíli. Opět když začnete včas můžete si ušetřit spoustu stresu. Pokud si cukroví objednáváte, či kupujete, tak to též není na škodu zařídit včas, může se stát, že cukrárna už vaši objednávku nepřijme i oni mají své kapacity. Než si vyzvednete zásilku hotového cukroví, co si takhle jeden druh upéct s dětmi doma a provonět tak dům vanilkou či skořicí. Skvěle se tak dostanete do vánoční nálady.

Velký vánoční úklid

Pokud uklízíte pečlivě v průběhu roku, můžete se tak vyhnout tomu "velkému" vánočnímu úklidu. Úklidové práce si rozvrhněte dopředu a jeďte systematicky. Můžete zvolit několik metod, jedna z nich je, že budete uklízet postupně jednotlivé pokoje, závěrem by měla být koupelna, toaleta a kuchyně. Dalších z osvědčených metod, je takzvaný úklid od shora dolů, to znamená začínáte s mytím oken, praním závěsů, utírání prachu a končíte vytíráním podlahy. Ať už zvolíte jakýkoliv systém, předstih se vám opravdu vyplatí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat