Jehněčí smrdí? Ne! Zapomeňte na předsudky a pochutnejte si

Švestky, dýně, jablka – to jsou potraviny, které si asi nejčastěji spojujeme s podzimem v kuchyni. Méně už se ale ví, že i některá masa jsou sezonní a že k podzimu v kuchyni patří zvěřina a jehněčí. Zatímco zvěřina u nás není nijak neobvyklá a většina kuchařů s ní umí zacházet, jehněčí je u nás spíše Popelkou. Že je to škoda a že jehněčí je skvělou sezonní specialitou, se proto pokusí přesvědčit David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin.

V Česku a v dalších středo a východoevropských zemích je jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Tradice vychází z Bible, kde je ovce symbolem oddanosti Bohu – některé legendy odkazují na to, že velikonoční jehně je symbolem věrného Krista, jiné, že odkazuje na oddanost Abrahámovu. Každopádně se jehně stalo součástí velikonočních tabulí před stovkami let a tradice se v některých zemích uchovala dodnes.

Zajímavé ale je, že ač je u nás spojení jehněčího a Velikonoc zakořeněné, nevychází oproti většině jiných křesťanských tradic z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata se totiž rodí především na začátku jara a v období Velikonoc jsou tedy stará pouze několik málo měsíců. „Hlavní jehněčí sezona je až na podzim, kdy dorůstají ideálního stáří šest až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku. Jejich maso je tehdy v ideální rovnováze – je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což velikonoční jehňata nebývají. Chcete-li tedy zkusit připravovat jehněčí speciality, nečekejte na Velikonoce – jehněčí doba přichází právě teď,“ říká David Kukla ze Sklizeno.

Jehněčí je jedinečné jemné maso s typickým aroma, pro které je často neprávem odsuzováno. Platí, že čím je ovce starší, tím je aroma výraznější, v čerstvém jehněčím ho při vhodné úpravě téměř nepocítíte a pochutnáte si na křehkém, jemném a šťavnatém mase.

„Myslím, že dobře připravené jehněčí kotletky přesvědčí i zavilého odpůrce jehněčího. U mnoha lidí je tento odpor daný totiž hlavně neznalostí nebo třeba jedinou negativní zkušeností třeba se skopovým v zahraničí, kde je častější,“ přesvědčuje David Kukla k ochutnání.

Jehněčí maso je navíc velmi zdravé. Obsahuje minimum tuků a cholesterolu, přitom je přirozenou zásobárnou proteinů, a je tak ideální pro většinu diet. Podle toho, kterou část zvolíte, můžete jehněčí grilovat (například kotletky a hřbet) nebo péct (kýta, krk, plec...). Nespočet receptů najdete ve všech kuchařkách.

Jediné, co je třeba dodržovat je správná doba přípravy, maso by mělo zůstat mírně růžové. S kořením byste také měli zacházet opatrně, abyste nepřehlušili chuť jehněčího, ideálně se hodí česnek, šalvěj, rozmarýn nebo tymián, britské recepty pak milují mátu v omáčkách, které k jehněčímu podávají. Tak proč nezkusit třeba kotletky, kolínka, krk, hřbet i obligátní kýtu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat