Od divokého vlka až po nejlepšího přítele člověka

Bezesporu pes je nejlepší přítel člověka. Ale jak vlastně tohle intimní přátelství začalo? O tom vědci diskutují už dlouho. A nyní má konečně nové poznatky.

Před 15 000 lety domestikoval člověk psa, čímž se z něj stalo naše nejstarší domácí zvíře. Kde přesně k tomu došlo, se vědci zatím nemohou dohodnout. S největší pravděpodobností to ale bylo poprvé v Evropě.

Stejně tak není jasné, jak jsme my lidé vlastně vlky přemluvili, aby se stali našimi společníky. S novou odpovědí přišel tým vědců z univerzity v Helsinkách.

Láska prochází žaludkem

Protože oba jedli maso, byli člověk a vlk při lovu spíše konkurenti. Jakékoli sblížení bylo tedy spíše nemyslitelné. Ale jak studie ukázala, byla jejich rivalita menší, než se myslelo. Člověk sice tenkrát sice jedl maso, ale potřeboval také dostatek sacharidů a tuku. A tak se homo sapiens stravoval spíše tlustým masem, zatímco libové, plné proteinů nechával. K radosti vlků, kteří s konzumací libového masa neměli žádný problém. Lidé tak vlky ve své blízkosti krmili masem, a tím si je k sobě připoutali. Ti se během času stali pomocníky při lovu, ochránci a kamarády.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat