Osoby s vysokou sociální inteligencí jsou úspěšnější

Jak jste na tom se sociální inteligencí? Myslíte, že je vysoko, nebo jsou vaše silné stránky jinde? A víte, podle kterých kritérií se to pozná?

Jak dobře se dokážete vžít do druhých? Jak snadné je pro vás „zapadnout“? Dokážete se prosadit, a přesto zůstat sympatický? To všechno závisí na vašem stupni sociální inteligence, tedy schopnosti pohybovat se a jednat v mezilidských vztazích.

Stejně jako má každý člověk určitou inteligenci, máme všichni také tu sociální. Otázka jenom je, jak silná tato vlastnost je. Člověk s vysokou sociální inteligencí se až překvapivě dobře cítí jak v pracovních, tak v soukromých interakcích a je tak díky tomu mnohem úspěšnější než někdo, jehož kvality jsou jinde. Nakonec hrají mezilidské vztahy ve všedním životě obrovskou roli, a dokonce ani ta nejtalentovanější programátorka asi těžko najde nějakou práci, pokud nezvládne o svých kvalitách okolí přesvědčit. A i ta nejmilejší osoba zůstane nakonec sama, pokud se neotevře druhým.  

Vlastnosti, které najdete jen u lidí s vyšší sociální inteligencí

Podle experta na komunikaci Michaela Thompsona se dají sociálně inteligentní lidé poznat podle klíčových vlastností. Jedná se o pět vlastností, které Thompson shrnul do hesla SPACE – situace, přítomnost, autentičnost, čirost a empatie. A co konkrétně znamenají?

Situace

Sociálně inteligentní lidé kladou velký důraz na to, aby pro ně každá situace byla jasná. Proto si všímají na držení těla všech přítomných, mimiky, gest, tónu hlasu, jaký postoj zaujímají jejich chodidla – prostě na všechno, co by mohlo prozradit to, jak se účastníci cítí a jaké jsou mezi nimi vztahy. Čím lépe situaci prohlédneme, tím lépe se v ní můžeme pohybovat. Na chvíli jen pozorovat a získat přehled je proto moc dobrý nápad.

Přítomnost

Přítomností se myslí v první řadě něco jako nedělená pozornost. Sociálně inteligentní lidé se plně soustředí na svůj protějšek, respektive na osoby, které ho obklopují. Nedívají se do telefonu nebo na hodinky a nenechají se unášet svými myšlenkami. Ve skutečnosti to vůbec není snadné, protože všichni máme nějaké starosti a jsme zvyklí každou chvilku kontrolovat e-maily. Zlepšit vlastní schopnost „přítomnosti“ mohou koncentrační nebo meditační cvičení – stejně jako skutečný zájem o druhé.

Autentičnost

Být autentický znamená stát si za svými hodnotami i sebou samým a chovat se tak, jak je pro nás přirozené. Autentičnost vychází ze zdravé míry sebevědomí a sebereflexe. Abychom autentičnost podpořili, je dobré zjistit, co je pro nás opravdu důležité, čím se lišíme od druhých a proč si nás druzí váží. Tak můžeme poznat sami sebe, vystupovat přirozeně a zvýšit svoji sociální inteligenci.

Čirost

Tedy schopnost vyjádřit se jasně a srozumitelně a druhým lidem co možná nepřesněji zprostředkovat, co chceme říct. Samozřejmě k tomu může pomoci cit pro řeč a alespoň přibližná představa, jak řeč funguje. A není to nutně o správné stavbě věty a gramatice, ale o komunikaci jako takové.

Empatie

Empatie je pro sociální inteligenci asi nejdůležitější. Je to schopnost vcítit se do druhých, přijmout jejich úhel pohledu nebo ho pochopit a zúčastnit se. Stejně jako autentičnost je i k empatii potřeba sebevědomí, protože bez něj se budeme až příliš zaobírat sami sebou, takže k pocitům druhých se ani nedostaneme. Empatii získáte, pokud se pokusíte o více respektu - k ostatním, i k sobě samému. Každý může přispět něčím jedinečným a zaslouží si, aby ho okolí bralo vážně.

Zdroj: názory autora, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21403628/, https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-25446-8_16







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat