Síla západu slunce

Západy slunce jsou romantické, inspirativní a uklidňující, přesto si většina z nás na tento zvláštní zážitek udělá čas pouze na dovolené. Avšak nemusíte být zrovna na exotickém místě, abyste si mohli užít uklidňující, krásné a život měnící okamžiky západu slunce.

Slunce vychází a zapadá každý den, ať jste kdekoli. Skutečně KAŽDÝ DEN. Není tedy žádný důvod, proč byste si nemohli každý den na několik minut dopřát tento jedinečný pohled, který, byť se odehrává každý den, je pokaždé jiný. Kromě „potěšení oka“ mají tyto chvíle i celou řadu pozitivních vlivů na zdraví a psychiku.

Zlepší vám to náladu.

Výzkum prokázal, že západy slunce mají mnoho pozitivních psychologických účinků, které mimo jiné zvyšují spokojenost v životě a zmírňují stres. Takže příště, až budete mít za sebou náročný den v práci, zajděte/zajeďte si na své oblíbené místo a sledujte, jak vaše starosti odeznívají a postupně se vytrácejí.

Pokud trávíte v práci dlouhé dny až do večera, nebo jste na home office vytíženi do pozdních hodin, západy slunce vás mohou namotivovat jít  alespoň na chvíli na večerní „odreagování“ ven. Udělat si pár minut jen pro sebe a užít si dechberoucí okamžiky západu slunce stojí za to, i kdybyste se poté měli vrátit do kanceláře a pokračovat v práci přesčas. Příroda je přirozeným palivem pro duši a pouhých 10 až 20 minut čerstvého vzduchu vám dodá pocit svěžesti a soustředění.

Přináší inspiraci

Západ slunce byl, je a vždycky bude nekonečným zdrojem inspirace pro básníky, spisovatele i romantiky. Uzdravující, kreativní a regenerační účinek teplých tónů zapadajícího slunce zklidňuje mysl a činí pak vaše myšlenkové a tvůrčí procesy mnohem přínosnějšími.

Zpomaluje čas

Mnozí z vás jistě budou souhlasit, že teplé barvy západu slunce mají schopnost zastavit téměř každého. Ať už kvůli fotce na Instagram, pro chvilkový pohled na barevnou scenérii ruku v ruce ve dvou, nebo se jen tak na chvíli pozastavíte u okna, než shrnete záclony.

Zkrátka, jakmile je vaše pozornost plně uchvácena skvostným zbarvením oblohy, jste v tuto chvíli doslova „paralyzováni“ a zpomalujete čas. Je to s nadsázkou řečeno (a možná taky ne) jistá forma meditace, protože vám umožňuje vyčistit si mysl od všeho, co se děje mimo tento okamžik.

Uvidíte více barev

Vaše oči mají úžasnou schopnost rozlišovat široké spektrum barev. Pokud sledujete západ slunce, můžete skutečně spatřit celou řadu odstínů, které byste jinak v běžném životě neviděli. Červené světlo při západu slunce navíc pomáhá velice efektivně eliminovat negativní dopady všudypřítomného modrého světla, a zlepšit tak váš zrak (postupně, při pravidelném pozorování západu slunce).

Podpora spánku

Mezi nejlepší zdravotní přínosy sledování západů slunce patří to, že pro vaše tělo nejpřirozenějším signálem k tomu, že je čas jít spát. Poté, co jste si užili západ slunce, mnohem lépe navodíte stav odpočinku a lépe se připravíte na kvalitní spánek. Pokud bychom to shrnuli trochu více vědecky, západ slunce dokáže spustit syntézu melatoninu, následně se snižuje dopamin a serotonin v organismu, čímž se člověk dostává do relaxovaného stavu a tělo se začíná připravovat na spánek. Navíc se při takových příjemných aktivitách vyplavuje do krve endorfin, jemuž se také říká hormon štěstí, který ulevuje od bolesti. A to už přece stojí za to, ne?

Nejlepší místa pro sledování západu slunce

Nejlépe si západy slunce užijete samozřejmě v přírodě, kde vás neruší městské osvětlení a reflektory aut. Vyrazte za posledními paprsky slunce na blízký kopec nebo vrch, nebo se projděte okolo polí nebo řeky. Otevřené prostory jsou pro pozorování ideální, stejně jako vyvýšená místa, vyhlídky či rozhledny.

Zdroje: goldlining.com, zdravijakovasen.cz, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

46 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
126 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat