Jednoduše k sebereflexi

Neustálé přemítání vede k negativním pocitům – od mírné podrážděnosti až po hněv. Jedním ze způsobů, jak se vysvobodit z této spirály, je sebereflexe. Co se za tím skrývá a jak to funguje?

Věčné přemýšlení o obvykle nevyřešeném problému z minulosti, může vyvolávat negativní emoce, například podrážděnost nebo hněv. Myšlenky se honí v hlavě jako na kolotoči, ale řešení problému se nepřiblíží.

Jak prolomit kolotoč myšlenek?

Existuje rychlý způsob, jak prolomit spirálu negativních myšlenek a pocitů – nasměrováním pozornosti od vyčerpávajícího přemítání k nějakému konání Takové jednoduché činnosti vás sice na chvíli rozptýlí, ale jsou pouze krátkodobou pomocí v akutní situaci.

Z dlouhodobého hlediska je ale důležité vypořádat se s vlastními emocemi. Takzvaná sebereflexe je formou vědomého sebevnímání nebo sebepozorování. Sebereflexe znamená zpochybňování a analyzování vlastního myšlení, cítění a jednání, například ve vztahu k určité situaci. Cílem je identifikovat problémy a vytvářet změny – aniž bychom upadli do energeticky náročných úvah (1).

Jaký je vůbec smysl emocí?

Některé pocity, jako je hněv nebo smutek, lidé stále považují za negativní emoce. V důsledku toho se jim většina chce vyhnout. Ale je mnohem zdravější přijmout negativní pocity a pochopit, co se za nimi ukrývá. Protože mohou pomoci nejen vnímat drastické události v životě, ale také je zpracovat. Neexistují žádné negativní nebo pozitivní pocity, protože všechny emoce mají význam. 

Jak funguje sebereflexe?

Ne pro každého člověka je snadné o sobě přemýšlet a iniciovat vlastní změnu. Sebereflexi se však lze naučit a trénovat pomocí určitých metod. 

Ranní stránky pro sebereflexi

Začněte den tím, že si sednete a ideálně napíšete tři stránky formátu A4. Můžete si zapsat vše, co vás napadne: negativní pocity, jako je zvýšená podrážděnost, ale také vzpomínky, starosti nebo každodenní témata (jako je úklid domu nebo příští dovolená) – vše je povoleno. Cílem je vnést do jeho myšlenek jasno a vytvořit prostor pro kreativní nápady.

Deník pro emoce

Na rozdíl od jednoduchého deníku zaznamenává deník hlavně myšlenky a pocity. Takže píšete o vnitřních zážitcích. Udělejte si čas každý den, nejlépe pár minut večer, abyste se zamysleli nad posledními 24 hodinami, položili si otázky a vědoměji vnímali aktuální události ve svém životě. Cílem je cíleněji procházet každodenním životem a také pracovat na vlastní osobnosti.

Meditace proti podrážděnosti

Meditace je jednou z nejstarších metod, jak si udržet jasnou mysl. Ti, kteří jsou všímaví, nehodnotí zkušenosti a pocity nespravedlivě a dokáží se soustředit na základní věci života. Cílem meditace není emoce odhánět, ale pozorovat je a udržovat je v centru pozornosti, aniž bychom je hodnotili. Takže mohou proudit a měnit se.

Mluvte sami se sebou

Samomluva je skvělý způsob, jak ovlivnit negativní myšlenky a pocity. Správné otázky pro sebe mohou být velmi užitečné. S pomocí správných otázek můžeme ovládat směr našich myšlenek a produktivně měnit negativní pocity, jako je podrážděnost nebo hněv.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714897/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat