Jarní výlety za humny

Jarní počasí a vykukující sluneční paprsky neúprosně lákají k procházce venku, a pokud si chcete z běžné procházky udělat rovnou výlet pro celou rodinu, máme pro vás několik tipů, které by vám mohly přispět k rozhodování, kam se o nejbližším slunečném víkendu vypravit.

Les jako vystřižený z fantasy knížek?

Dvorský les (Královéhradecký kraj)

Dvorský neboli Rýchorský les se nachází v nejvyšším místě hřebene Rýchor. Jedná se o vzácné, chráněné území se zbytky tzv. bukového pralesa, zakrslými a do bizarních tvarů pokroucenými stromy, připomínají kly mamutů, chapadla krakatice nebo propletená těla obřích hadů. Za mlhavého počasí se celá atmosféra lesa podobá strašidelným lesům z pohádek, proto se jedná o velice zajímavé místo k návštěvě i během méně slunečných dní.

Labské pískovce (Ústecký kraj)

Chráněná krajinná oblast Labské pískovce sestává z řady kaňonů a soutěsek. Jedná se o geografický celek plný jedinečných skalních útvarů, bohaté fauny a flóry. V celé oblasti najdete věže s masivy, která tvoří skalní města. Součástí rozsáhlé chráněné krajinné oblasti Labské pískovce jsou také Tiské stěny (které dosahují nadmořské výšky 613 metrů nad mořem) a Národní park České Švýcarsko. Tato oblast je mimochodem součástí soustavy Natura 2000. Jde o jedno z nejkrásnějších skalních měst v České republice. Jen malé upozornění, místy můžou být turistické cesty opravdu náročné a nemusí být tedy vhodné třeba pro děti.

Hora Dyleň (Karlovarský kraj)

Dyleň (Tillenberg) je bájná hora opředená mnoha pověstmi. Jedna z nich vypráví, že na Dyleni stávalo dříve velmi bohaté a pyšné město, které se pro svůj hříšný život propadlo do nitra hory a od té doby hora skrývá tajemný, dosud neobjevený poklad. V Dyleňských lesích se nachází celá řada studánek a potůčků s křišťálovou vodou, z nichž nejvýznamnější a nejznámější je „Granátový pramen“, který vyvěrá až na samé hranici s Německem. Mimochodem, hora Dyleň byla v roce 1805 prohlášena Napoleonem za střed Evropy, což dodnes připomíná sloup s nápisem, který je umístěn nedaleko vrcholu.

Naučná stezka po stopách slovanských bohů (Plzeňský kraj)

Tuto stezku, která vede obcemi Bílov, Potvorov a Vysoká Libyně, pomohli vytvořit studenti gymnázia v Plasích. Je dlouhá 20 km a má celkem 17 zastávek. Každá zastávka vyobrazuje jiného slovanského boha. Trasa vede z Vysoké Libyně přes úpatí vrchu Džbán, přes rybníčky u Podbořánek, Sluneční stráň v lokalitě Stará Ves, obec Potvorov na Potvorský kopec do Bílova. Trasa je značena žlutými obdélníky s modrou šipkou, takže se rozhodně neztratíte.

Česká Kanada (Jihočeský kraj)

Na pomezí jižních Čech a jižní Moravy, při hranicích s Rakouskem naleznete atraktivní turistickou destinaci, které se přezdívá Česká Kanada. Název, který tato oblast nese, si zasloužila oprávněně –⁠ nabízí totiž mnoho jedinečných přírodních krás, které stojí za to vidět. Přírodní scenérie je tvořena rozlehlými lesy, rybníky, žulovými balvany a mnoha dalšími přírodními krásami. Co skalní uskupení, to odlišná cesta a s ní jedinečný turistický zážitek.

Zdroje: www.ehotel.cz, www.srovnator.cz, www.kudyznudy.cz, www.cklub.cz, ceskehory.cz,






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat