Důležitost kamarádek v životě ženy

Svému partnerovi, kolegyni z práce, bratrovi nebo sousedce možná neřeknete to stejné, co nejlepší kamarádce. Ostatně, od toho ji přece máte – je pro vás důvěrnicí i spojencem. Její hodnota je ovšem nevyčíslitelná i z jiného hlediska. Proč ji skutečně potřebujete?

Význam přítelkyň v životě ženy je jasně daný. Zde jsou čtyři důvody, proč se prapůvodní obyvatelky Venuše potřebují přátelit – s Venušankami.

Pomáhají při snižování stresu

Ženy údajně při kontaktu s jinými ženami vylučují více oxytocinu. Oxytocin je peptidový hormon, u kterého bylo prokázáno, že se účastní párových vazeb a sociální paměti a zároveň pomáhá zvládat stres (1). Ostatně, jen tak se někomu povídat, je často velmi osvobozující.

Dokážou vás hojivě rozesmát

Ne, v krizi nepotřebujete, aby vám někdo do ran sypal sůl, stačí slova uchlácholení a možná i nějaký ten vtípek, který nepříznivou situaci zlepší. Pravá kamarádka, která to ví, vás při potížích podrží a navrch i rozesměje. Při smíchu tělo produkuje endorfiny, přirozené chemické látky, které vytvářejí dobrý pocit, snižují riziko vzniku úzkostlivých stavů a tlumí bolest. Slovy neznámého autora: „Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.“

Lépe vám rozumí

Není žádným tajemstvím, že ženy potřebují přítelkyni ve svých těžších chvílích, kdy se cítí špatně. A kdo jiný je pochopí lépe, než zase žena, která má podobné starosti jako ona? Kamarádka lépe rozumí vaší situaci, a pokud je to ta pravá (bývá moudrá, upřímná a přející, ty ostatní se nepočítají), namotivuje vás a poskytne i ty nejlepší a nejužitečnější rady.

Prodlužují život

Ve snaze o lepší zdraví se mnoho lidí obrací na lékaře, svépomocné knihy nebo bylinné doplňky. Přehlížejí ale mocnou zbraň, která jim může pomoci bojovat s nemocemi a depresemi, urychlit zotavení, zpomalit stárnutí a prodloužit život: své přátele.

Podle harvardských vědců silné sociální vazby s přáteli podporují zdraví mozku. Stačí jedna, dvě, tři dobré kamarádky a už jste méně náchylní k nachlazení než ostatní, možná proto, že vykazujete nižší hladinu stresu. A s ní souvisí i další věc. 

Výsledky osmiletého experimentu naznačují, že ti, kdo zažili hodně stresu, mají o 43 % větší riziko úmrtí (2). Jakmile se ale se smutkem a problémy máte s kým dělit a ventilovat je, je to pochopitelně lepší a snesitelnější. Každá dobrá přítelkyně vám tak může prodloužit život. Pečujte o ni a udělejte jí radost nějakou malou pozorností!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5482285/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22201278/, www.harvard.edu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat