Prodej piva v barevných lahvích

Láhve na pivo jsou téměř vždy barevné, obvykle hnědé nebo zelené. Souvisí to s delší trvanlivostí – ale i mezi jednotlivými barvami je rozdíl.

Češi a pivo – to je nekonečný příběh. Přestože během koronavirové pandemie klesla konzumace čepovaného piva v restauracích a hospodách, na prodej piva v obchodech a supermarketech měla panedemie spíše pozitivní vliv (1). Pivo je v Česku zkrátka součástí tradice – k dobrému jídlu, po sportu na zchlazení, po práci nebo jen tak večer na gauči.

A možná už některé z vás napadlo, proč je pivo v hnědé nebo zelené lahvi – nikdy však v průhledné. Existují pro to dobré důvody, ale nemají nic společného se vzhledem. Spíše jde o trvanlivost nápoje.

Lehké ozařování způsobuje zkažení piva

Ve skutečnosti byly průhledné lahve po dlouhou dobu standardem. Problémem ale bylo, že se v nich pivo rychleji kazilo. Důvodem je ozařování slunečním zářením. Pokud je pivo vystaveno UV záření po dlouhou dobu, chmelové hořké látky se chemickou reakcí přemění na 3-methyl-2-buten-1-thiol. Vzniká tak nepříjemný zápach a lahodné pivo se stává nepoživatelným (2).

Pivovary však přišly s relativně jednoduchým trikem, jak tento problém obejít: barevné pivní lahve. Nejprve byly použity hnědé pivní lahve, protože barva absorbuje uv záření. Takže chuť je chráněná. Během druhé světové války se hnědé sklo stalo vzácnou komoditou a pivovary používaly zelené sklo jako alternativu. Od té doby můžete na trhu najít obě barvy v závislosti na značce (3).

Hnědé sklo chrání lépe než zelené sklo

Obě varianty chrání nápoj před zkažením lépe než čiré sklo – ale i zde jsou rozdíly v kvalitě. Zelené lahve jsou průsvitnější než hnědé, takže pivo v nich je méně trvanlivé. Většina pivovarů proto plní svou ječmennou šťávu do hnědých lahví, i když některé – zejména z marketingových důvodů – spoléhají stále na zelenou. Odborníci doporučují hnědou verzi, aby pivo zůstalo chutné déle (3). Pokud se však nápoje skladují na tmavém místě, na barvě lahve tolik nezáleží.

Zdroj: (1) www.ceske-pivo.cz/zakladni-fakta, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27727137/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076803/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat