Padající podzimní listí prospívá psychice

Někdo má podzim rád, jiný ho příliš nemusí. Pořád ale platí, že padající listy ulevují našim pocuchaným nervům. Vracejí nás do šťastných vzpomínek, uklidňují psychiku a podněcují kreativitu. Tak jim připišme bod k dobru!

Ať se nám to líbí, nebo ne, na padající podzimní listí narážíme na každém kroku. A je to vlastně dobře! Tato přírodní scenérie má totiž blahodárný vliv na psychiku, čehož se dá báječně využít v náš duševní prospěch. Bodem navíc je pak to, že tahle psychologická medicína, která svede divy, nestojí ani korunu!

Stres? Vyřešen!

Se stresem se potýkáme dnes a denně a opravdu neexistuje způsob, jak se mu vyhnout. Uvolnit takové tíživé napětí ale naštěstí lze. A teď si představte, že dobrými pomocníky jsou právě ty padající listy! Mozek na jejich barvy okamžitě reaguje, už čehož spouští pozitivní emoce, jež krotí stresové hormony i úzkostné stavy. Podzimní procházka funguje jako spolehlivý odbourávač stresu, neboť přináší hluboké meditativní a smyslové zážitky (1).

Barvy všude kolem nás

Ještě pořád nevěříte, že by barvy byly skutečně tak mocné? Rozhlédněte se kolem. Co vidíte? Vaši pozornost možná upoutala záplava žluté. Z četných vědeckých studií (2) vyplývá, že tento odstín náladu doslova rozjasní, přičemž zvyšuje i hladinu energie. Navíc podporuje sebedůvěru a harmonizuje vnitřní rovnováhu. Co se týká zelené, i ona pročišťuje mysl od chmurných myšlenek, zatímco zmírňuje bolesti a působí jako balzám nervové soustavy. Oranžová zase povzbuzuje kreativitu a červená symbolizuje lásku i vitalitu. Hnědá navozuje pocity bezpečí a celkově uklidňuje. Všechny dohromady pak mohou spouštět nostalgii, která je v tomto případě k nečekanému užitku.

Ach, ty kouzelné vzpomínky!

Padající barevné podzimní listí mnohým připomíná dětství. Možná, že si také vybavujete, jak jste se na kole projížděli mezi stromy. Nebo jste hráli na schovávanou, pouštěli draka… Pomocí takových šťastných vzpomínek, jež nám přináší úlevu, jsme schopni přistupovat ke každodenním problémům s novým smyslem pro perspektivu (3). Jdete tuto terapii vyzkoušet na vlastní oči?

Zdroj: (1) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797453/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/, (3) názor autora 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat