Vůně bojující proti podzimnímu blues

Mrazivá rána a kratší dny jsou prvními známkami toho, že léto končí. S tím přichází „nálada pod psa“. Nic vás nebaví, cítíte únavu a bojujete s pozorností. Víte, které tři bylinky působí proti otravnému podzimnímu blues?

Ráno už je to na svetr či lehčí bundu, slunce zapadá mnohem dřív, než jak jsme v posledních týdnech byli zvyklí, taky máte dávno po dovolené a v práci se toho na vás valí tolik, že nevíte, kam dřív skočit. Pokud se přistihnete, že v tento čas propadáte splínům, vyzkoušejte níže uvedené tři bylinky, které vám zvednou náladu (1, 2)!

Mučenka (Passiflora incarnata)

Jak teploty klesají, vaše nálada skomírá. To se dá napravit s pomocí mučenky (Passiflora). Kupte si ji sušenou a připravte z ní čaj. Nebo obstarejte esenci do parních lázní a pár kapek si nakapejte pod nohy, jakmile se půjdete sprchovat. Mučenka zklidňuje, působí proti problémům se spánkem a často se míchá s jinými bylinami, jako je kozlík lékařský, heřmánek, damiána (neboli pastala rozprostřená) a chmel. V kombinaci s těmito rostlinkami mučenka dosahuje ještě většího účinku.

Galgán lékařský

Galgán lékařský (Alpinia officinarum, modrý zázvor) je tropická vytrvalá bylina příbuzná zázvoru, která dorůstá do výšky téměř dvou metrů. Původ má v Číně a Indii a pro podzimní splíny je jako dělaná. Změna ročních období totiž často přináší řadu nemocí, od kašle přes ucpané dutiny, bolesti v krku až po nachlazení a chřipku. Přidání galgánu do klasického zázvorovo-citronově-medového čaje může udělat zázraky pro zmírnění příznaků a posílení imunitního systému. Galgán zároveň prospívá krevnímu oběhu, centrálnímu nervovému systému, paměti a soustředění. Zakoupit lze v bylinkářství.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je jednou z nejčastěji používaných bylin k léčbě příznaků deprese, duševních a nervových poruch, bolestí, úzkosti a problémů se spánkem. Rozlučte se s chmurnými myšlenkami tím, že si třikrát denně uvaříte bylinkový čaj (1–2 lžičky této bylinky by měly stačit). I když dny mohou být temnější a kratší, vaše nálada je nemusí následovat!

Citrusy k inhalaci

Před použitím kterékoli z těchto bylin se vždy poraďte se zdravotnickým pracovníkem! A co přidat do aromalampičky? Pokud jde o porážku podzimního blues, rozhodně vsaďte na citrusové oleje. Vůně pomeranče, citronu nebo grapefruitu okamžitě obnoví pocit energie, uvolní stres a pocit tísně. Několik kapek esenciálního oleje v horké lázni odstraní únavu na konci každého náročného dne.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28126407/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034497/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat