Cílem je přežít leden

Se vším tím nevlídným počasím, ostrým větrem, štípavými mrazy a nepříjemným vlhkem je docela těžké si představit, že by nám zimní období mohlo přinést i nějaké výhody pro zdraví. Podle ajurvédy je však zima obdobím, kdy dochází k přirozenému posílení imunity. To si lze jen těžko představit, že?

Avšak praxe je taková, že chladné počasí vede ke snížení tělesné teploty, na což tělo reaguje termoregulačním procesem, aby se přizpůsobilo novým podmínkám. Ne zřídka se však toto „posilování imunity“ projevuje řadou nemocí typickými pro zimní období, jako chřipka, rýma a nachlazení. Pokud však budete během zimního období dodržovat několik jednoduchých pravidel, můžete ze zimního období vytěžit maximum, a přečkat jej plní energie.

Strava

Výživná a nutričně vyvážená strava je základ! Jak již bylo řečeno, zima je obdobím vhodným pro posílení imunitního systému, čehož nelze docílit bez správné výživy. Jezte teplá zahřívací jídla, celozrnné výrobky, libové maso, ryby, drůbež, luštěniny, ořechy a semena, bylinky a koření, a nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu, kterou jste si (v ideálním případě) pro zimní období připravili v podobě zavařenin. Nezapomínejte doplňovat základní vitaminy jako vitamin C, který je nezbytný pro udržení dobré imunity nebo vitamin D, který vzhledem k nedostatku slunečního záření v zimě tělu chybí nejvíce.

Vynechejte slané tyčinky, chipsy a krekry, stejně tak omezte příjem sladkého. Toho jste si přes Vánoce užili dostatečně 

Choďte na procházky

Když je venku zima, je docela dosti těžké se přinutit vyjít ven. Jistou výhodu v tomto směru mají majitelé psů, kteří jsou k procházkám (alespoň na pár minut) nuceni, mnohdy k velké nelibosti, nebudeme si nic nalhávat, že ano? 

Ovšem faktem je, že se během pobytu v chladných teplotách tělo postupně adaptuje, a vy pak nebudete během nevlídného počasí tak zaskočeni. Tělo již bude znát odpověď a dokáže se lépe adaptovat výkyvům počasí i teplot. Nemluvě o tom, že ačkoli je zimní sluníčko slabé, pořád je to sluníčko, a to v bytě nenachytáte. Vitamin D je v zimě zcela zásadní, pokud chcete do jara přečkat ve zdraví a pohodě.

Kdykoli tedy budete mít chvíli volného času, zajděte na krátkou zimní procházku do lesa nebo alespoň do parku.

Pijete dost?

Během letního období se to všude hemží radami, jak je nutné dostatečně pít a zůstat hydratovaní. Ovšem stejně tak je důležité pít hodně vody i v zimě!

Při pohybu v chladném počasí máte na sobě více vrstev oblečení, což logicky způsobuje, že se potíte. Tuto ztrátu vody musíte nahradit. Nezapomeňte proto doplňovat elektrolyty a držte se dál od alkoholu, kávy a čaje, protože tyto nápoje vás ještě více dehydratují.

Dostatek spánku

Že tělo potřebuje dostatek spánku, není nic nového, ovšem v zimě toto platí dvojnásob. Koneckonců většina z nás by nejraději celou zimní sezónu hibernovala, je to tak?  I ve věci spánku je však zapotřebí dodržovat pravidelný režim.

Možná budete v pokušení proležet celé ráno v posteli, protože je zima, a vám se nic nechce, ale v žádném případě se nejedná o vhodný návyk.

Spěte každý den přibližně stejnou dobu, nevynahrazujte si to přespříliš o víkendech, kdy se ve snaze „dospat“ předešlý týden uchýlíte k deseti (a více) hodinovému spánku. Tím škodu nenapravíte, spíše naopak.

Vyhněte se kofeinu, cvičení a konzumaci jídla těsně předtím, než jdete spát, a nezapomeňte na bylinkový čaj s trochou medu, který vás nejen zklidní ale i zahřeje, a vám se tak bude usínat mnohem lépe.

Zdroje: www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/419555 - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat