Povánoční propast v podpobě deprese

Po prázdninách, nejpozději však v lednu, upadne řada lidí do duševní propasti. Lidé, kteří trpí častými změnami nálad, jsou zvláště náchylní také k povánoční depresi – nebo jak ji nazývají odborníci – „úlevové depresi“.

Celá rodina se sejde na tři dny v roce, podávají se sváteční jídla, na stromečku hoří svíčky a v rádiu dnem i nocí zní „Last Christmas“. Jsou Vánoce. "Svátek lásky a pohody" ale v mnohých zanechá pocity smutku, vyčerpání a osamělosti, zvláště pokud dojde k boji, zda ke kachně podávat houskový nebo bramborový knedlík.

Spousta práce, žádná zábava

Po prázdninách, nejpozději však v lednu, mnoho lidí upadne do duševní prázdnoty. Po namáhavých vánočních dnech dokážete opravdu jen vnímat, že jste. Často vás sužuje vyčerpání. Nakupování dárků, kouzlení slavnostního jídla, úklid, zábava a výlety pro děti – vánoční období je pro mnohé z nás, ale především pro ženy, dokonalý stres. A pokud dojde během vánočních svátků ještě k rodinné hádce, nejsou deprese ničím neobvyklým. 

Problém je také v tom, že mezi Vánocemi a silvestrem nemáte na rozdíl od té fyzické námahy, žádnou mentální – a proto máte čas přemýšlet o věcech, které vás během roku ani nenapadanou.

O Vánocích nic neřešte

Pokud se manželé rozhodnou využít Vánoce jako možnost „dát to ještě dohromady“, je následkem místo romantického happy endu spíše rozchod. Ve většině případů však krize o Vánocích není spouštěčem rozchodu. Krize má většinou dlouhou historii a nepřijde ze dne na den. Může se však stát, že jeden nebo druhý slaví Vánoce jako „zázrak“ nebo poslední pokus o spasení manželství. Avšak jako u většiny zázraků se ani tento vánoční zázrak nikdy neuskuteční.

Jako deprese před zkouškou

Cítit se po Vánocích na dně je ale „celkem normální“. Tento jev – známý jako „úlevová deprese“ – je možné přirovnat k přípravě na zkoušku: Pracujete jako blázen a míříte pevně ke svému cíli. Pokud pak uspějete, v tomto případě zkoušku složíte, upadnete do deprese. Souvisí to s uvolňováním hormonů v těle.

Člověk si uvědomí, že by vlastně mělo být vše v pořádku, ale on se naproti tomu cítí špatně. Nerozumíte sami sobě a začnete přemýšlet.

Vraťte se ke kořenům

Lidé, kteří mají sklony ke změnám nálad, jsou obzvláště náchylní k „úlevové depresi. Ale Vánoce jsou také odpočinkem od každodenního života. Prázdniny jsou dny volna. Na každodenní život byste měli na chvíli zapomenout. Jde o lásku – ta by se měla slavit a ne velikost vánočního stromečku nebo množství dárků pod ním.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat