Domácí vychytávky pro nastolení tělesné pohody

Udržet si tělesnou pohodu mnohdy není zrovna snadný úkol, zejména, pokud máte náročné zaměstnání a potýkáte se s každodenním stresem, nebo se o vás pokouší viróza.

Pokud si však za uši zapíšete pár domácích fíglů, jak se s nejčastějšími neduhy vyrovnat tzv. „po domácku“, vyhnete se častým návštěvám doktora a vaše tělo vám poděkuje.

Bolest žaludku

Jedním z přírodních způsobů úlevy od bolesti žaludku je žvýkání několika listů bazalky (tulsi) po jídle. Pomáhá tělu absorbovat potravu, a zároveň zabraňuje refluxu (pálení žáhy) a tvorbě vředů. Proti pálení žáhy a pocitu překyselení pomáhá také žvýkání hřebíčku po jídle.

Proti bolesti hlavy a migréně

Sníst každé ráno jablko na lačný žaludek údajně uleví od bolesti hlavy a migrény. Samozřejmě je nutná důslednost, výsledky uvidíte až po několika dnech pravidelné konzumace. Ne nadarmo vzniklo lidové rčení: „Denně jedno jablíčko pro dobré zdravíčko“.  Nepodloženo vědeckými důkazy, avšak po generace známé… a to přece stojí za vyzkoušení, obzvláště, pokud se chcete vyhnout neustálému požívání prášku od bolesti.

Proti kašli

Na suchý kašel údajně funguje povařit 6 datlí v 1/2 litru mléka (25 minut na mírném ohni). Pití 3 šálků denně má přinést kýženou úlevu. Oproti tomu, na vykašlávání hlenů zase pomohou 2 lžičky medu smíchané se stejným množstvím zázvorové šťávy. Odvar napomáhá vykašlávání hlenů, poskytuje úlevu při běžném nachlazení, kašli a bolestech v krku.

U bolesti v krku a nachlazení ještě chvíli zůstaneme. Pokud si lámete hlavu nad tím, čím nahradit sirup proti kašli, zkuste ajurvédský recept. Oloupejte a nakrájejte šest středních cibulí. Kousky vložte do nádoby a přidejte čtyři lžíce medu. Zakryjte a vložte do vodní lázně (na mírném ohni) na dvě hodiny. Sceďte a užívejte jednu polévkovou lžíci každé tři hodiny.

Zácpa vs. plynatost

Pokud trpíte zácpou nebo zažívacími potížemi, snězte před snídaní půl šálku vařené řepy. Zdravotní benefity červené řepy jsou v české kotlině známy po generace, a její sílu není radno podceňovat. Trpíte-li plynatostí, přizvěte si na pomoc fenykl. Přidejte několik semínek fenyklu do hrnce s horkou vodou a mírně vařte pět minut (sporák ztlumte na minimum). Výsledný roztok přeceďte a poté vypijte. Velmi účinná je také směs fenyklu, kardamomu a lístků máty. Stačí povařit ve vodě a po doušcích vypít. Pomůže při plynatosti a nadýmání.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7714353/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat