Velikonoční květiny a jejich význam

Velikonoce jsou oslavou znovuzrození a symbolem příchodu jara. Slunce nás obdarovává prvními hřejivými paprsky, louky hrají všemi barvami, vzduchem se line vůně kvetoucích rostlin a první nesmělé bzučení včelek.


Jarní květiny, zejména ty, které kvetou v období března a dubna, získaly v průběhu let zvláštní význam, který koresponduje nejen s oslavami jara, ale i Velikonoc. Červené, bílé a fialové květy jsou s Velikonocemi spojovány asi nejvíce, nicméně i jiné barvy a odrůdy květin mají svůj specifický význam. Zajímá vás více?

Bílé lilie

Bílé květy často symbolizují čistotu a nevinnost. Pro křesťany je ztělesněním čistoty a nevinnosti Kristus. Lilie jsou v Bibli zmiňovány jak ve Starém, tak i v Novém zákoně. Novodobé lilie, jak je známe dnes, však pocházejí z japonských ostrovů Ryukyu, a objevil je švédský přírodovědec Carl Peter Thunberg v roce 1777. V Česku nejsou tak často spojovány s Velikonocemi, nicméně v zahraničí ano. Velikonoční aranžmá vytvořené z bílých lilií jsou vskutku okouzlující!

Pokud bychom zůstali u bílé barvy, své místo si v našem žebříčku vybojovaly také konvalinky, které jsou již pro naši zemi více typické. V Bibli jsou zmiňovány králem Šalamounem, a několikrát je zmínil i Ježíš kristus ve svých kázáních.

Tulipány

Opusťme bílou barvu a vydejme se do světa překrásně pastelových a svěžích odstínů. Tulipány můžete obdivovat v celé škále zářivých a krásných barev, díky čemuž jsou dokonalými jarními květy! Bílé tulipány jsou spojovány s odpuštěním, fialové zase představují královské hodnosti, takže například kytice s bílo-fialovými tulipány by oslavovala Ježíše Krista jako syna Božího.

Málo známým a zajímavým faktem o tulipánech je, že se v jednu dobu jejich cibulky staly tak ceněnými, že se používaly dokonce jako platidlo. Jestli je tato informace skutečně pravdivá, nelze s jistotou říci, avšak pravdou je, že tulipány jsou dodnes nesmírně oblíbené pro svou krásu a všestrannost. Díky své barevné rozmanitosti je aranžmá tulipánů vždy skvělou volbou! Oživí každý pokoj i stůl.

Kosatce

Kosatce kvetou v různých barvách, z nichž každá má svou vlastní symboliku. Květ kosatců je trojčetný. Tři vnitřní okvětní lístky jsou u většiny druhů vztyčené (údajně symbolizují tři ctnosti: víru, udatnost a moudrost), tři vnější okvětní lístky bývají nejčastěji převislé nebo odstávají do stran. Při aranžování kosatců vyberte vždy jeden typ a jednu barvu do vázy, abyste na plno využili jejich potenciál. V aranžmá s dalšími květy mohou zbytečně zaniknout.

Sedmikrásky a pampelišky

Jestli je nějaká květina pro jaro doslova ikonická, je to sedmikráska. Bílé sedmikrásky symbolizují naději, klid a čistotu. Pampeliška připomíná hřejivou náruč slunce a příchod teplých dní.

Obě tyto květiny se skvěle kombinují s dalšími květy v překrásných barevných kyticích a věncích, které rozzáří každou místnost či domovní dveře.

Zdroje: Signs & Symbols in Christian Art By George Ferguson, www.britannica.com/topic/Easter-holiday






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:26
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:51
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat