Zbavte se svých špatných návyků

Zlozvyku lze propadnout už za pouhých 18 dní, protože z opakujícího se chování mozek udělá automatickou reakci. Jak se ho ale odnaučit? Odhalte spouštěč, postupujte po malých krůčcích a počáteční nezdary si odpusťte!

Asi každý člověk má nějaký ten zlozvyk. Americký herec Tom Cruise si třeba kouše nehty. Jeho kolega Orlando Bloom zase všude nechává použitou zubní nit. A představitel upíra Edwarda Cullena ze ságy Stmívání, Robert Pattinson, si myje vlasy jednou za šest týdnů (1). Špatné návyky jsou zkrátka součástí lidského bytí i každodenního života. Ale proč vlastně?

Stačí málo a už se vezeš!

Vysvětlení má americká licencovaná psycholožka a sociální pracovnice Kiana Shelton. Ať už jde o používání vulgarismů, nadměrné utrácení, přejídání, časté ponocování nebo vyhýbání se povinnostem, jakmile tyto věci člověk párkrát udělá, mozek z nich vytvoří rutinní automatické reakce. Zpravidla to trvá 18 až 254 dní (2). To vypadá, že se určitých rysů chování nelze zbavit, že? Ale to víte, že ano. Chce to jen zvolit správnou strategii. Zde jsou klíčové odvykací body.

Odhalte spouštěč

Ano, víte, co přesně děláte špatně. Ale možná netušíte, v jakých chvílích svému zlozvyku propadáte. Je třeba si uvědomit, jaká konkrétní věc daný zvyk aktivuje. Cigaretu možná máte spojenou s kávou, po hádce s partnerem se třeba uklidňujete on-line nakupováním. Když odhalíte spouštěč, máte napůl vyhráno, upozorňuje výše jmenovaná specialistka.

Jděte na to pozvolna

Od zítra už budete jíst jen zdravé potraviny. A také si slibujete, že vyzrajete nad leností a začnete pravidelně cvičit. Jsou to radikální kroky – a příliš velká spousta. Dle rad mnohých psychologů snaha o kompletní změny zpravidla končí nezdarem, což potvrzuje i nízkou úspěšnost novoročních předsevzetí. Zkuste si pokroky dávkovat a oslavujte drobné výhry, každý malý krůček posílí vaši motivaci a upevní zásadovost. A to je to, oč tady běží!

Nebičujte se za selhání

Některé dny jsou dobré a jiné zase špatné. Neberte to tak, že při odvykání musíte mít všechno, anebo nic. Může se stát, že někdy prostě „uklouznete“, což není nic, kvůli čemu byste museli házet ručník do ringu. Úspěch není přímá čára, občas vede oklikou. Tak se nevzdávejte!

Zdroje: (1) www.ca.style.yahoo.com/celebrities-worst-habits-revealed-floss-socks-and-toenail-biting-124921988.html?, (2) www.journals.lww.com/acsm-healthfitness/FullText/2020/07000/Making_Health_a_Habit.11.aspx, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:58
162 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat